A fővárosban létrejött Nagy Sportágválasztó rendezvény azért született, hogy kedvet csináljon a sporthoz, lehetőséget adjon a sportágak megismerésére, kipróbálására és a kiválasztásra. A rendezvény egy abszolút civil, „alulról jövő”, non-profit kezdeményezésként indult útjára 2007 szeptemberében és fejlődéstörténetének sarkalatos pontjához ért idén, hiszen a nagy sikerrel működő, több mint 90 sportágat bemutató és alkalmanként több mint 15 000 embert megmozgató budapesti két (májusi és szeptemberi) eseményen túl, 2010-ben a Nagy Sportágválasztó 19 (!) vidéki városban is megjelent, illetve megjelenik. Májusban Budapest mellett, Békés, Dunaújváros, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Pécs, Szeged városokban zajlott már le a rendezvény, szeptemberben pedig Békéscsaba, Debrecen, Hódmezővásárhely, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Paks, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentes, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg is várja a sportágválasztókat.

Ipacs Endre, a rendezvény főszervezője: „Kimondhatatlan öröm számunkra, hogy az ország szinte minden pontján találtunk olyan partnereket, akik fontosnak tartják célkitűzéseinket és saját környezetünkben tenni szeretnének azért, hogy jó irányba mozdulhasson el a társadalom. A Nagy Sportágválasztó így már országos mozgalommá vált! A vidéki rendezvények az Országos Sportágválasztó Szervezőiroda koordinálásában, de helyi szervezők bevonásával kerülnek megrendezésre. Debrecen a második legnagyobb városunk, már csak ezért is kiemelten fontos számunkra, de a Nagy Sportágválasztó mozgalmat elindító Merkapt Maraton Team Se is innen indult ki, debreceni lelkes hegyibringások kezdeményezésére jött létre, úgyhogy a szívünknek is nagyon kedves a város!”

Koós-Lukács Tímea, a rendezvény főkoordinátora: „A rendezvény céljai, szándékai ugyanazok, mint a kezdeteknél, minél több emberhez eljuttatni a sport pozitív üzeneteit, nem elméleti síkon, hanem a gyakorlatban. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkönnyebben úgy lehet megszerettetni a sportot, ha közel hozzuk a gyerekekhez (de akár a felnőttekhez is) a lehetőséget és saját maguk ébrednek rá, hogy mozogni jó! – belülről jövő késztetésnek és nem kívülről jövő kényszernek tekintik azt. A gyakorlatban – edzők, élsportolók, olimpikonok instruálása mellett – kipróbálható sportágak, aktív tapasztalást, igazi sportélmény adnak, s ezáltal pozitív irányba tudják befolyásolni a sporthoz való hozzáállást, viszonyulást. Külön ereje a rendezvénynek, hogy felvonultatja szinte a teljes sportági palettát, felkínálva a megismerés és a választás lehetőségét…, hiszen mindenki tehetséges valamiben, csak a megfelelő mozgásformát kell megtalálni. Nem feltétlenül azért, hogy élsportoló, olimpikon legyen belőlük, hanem azért, hogy sikerélménnyel, örömmel gyakorolják a kiválasztott sportágat. Reméljük, rendezvényünkkel Debrecenben is sokakban sportvágyat gerjesztünk és elősegítjük, hogy a „sportot kívánók” és a „sportot kínálók” egymásra találjanak!”

További információ: www.sportagvalaszto.hu és www.sportagvalaszto.hu/debrecen