Bajorország egyik legszebb pontján, nem messze a Chiemsee nevű tótól, szinte közvetlenül az Alpok lábánál fekszik Oberwössen falu, amelynek legfelső háza (utána már az erdővel borított hegyek jönnek), az útkanyarban álló épület, a Gasthof zur Post a feljegyzések szerint hatszáz éve szolgálja az erre járók pihenését és felüdülését. A hatalmas, háromemeletes, jellegzetesen bajor szállót néhány éve egy magyar család vásárolta meg, akik érintetlenül hagyták a ház stílusát, s bár a konyhaművészetbe belopták a magyar ízvilág egy-egy elemét, meghagyták bajornak, az itt élők őszinte örömére.

A bajor ugyanis rendkívül hagyományszerető nép. Óvatosan és fenntartással kezeli a változásokat, s csak azt fogadja el, ami úgy viszi előre ügyüket, hogy semmit a régi jóból ne kelljen megtagadni. Nem véletlen, hogy Bajorországban a konzervatív politika elsöprő támogatást élvez, s hogy az uralkodó kereszténydemokraták egyik jelszava, a „Laptop und lederhose” felettébb népszerű.Bajorországban az emberek máig hordják a népviseletet, annak hagyományos vagy korszerűsített változatát, miközben a bajor ipar olyan kiemelkedő csúcstechnikai vívmányokra is képes, mint például a BMW.

Amikor a szálloda mai tulajdonosa, Blazsovszky Gábor azt előző gazdájától, egy idős úriembertől megvásárolta, az eladó búsan mesélte a faluban, hogy most már – búcsút kell mondania szenvedélyének, mivel eddig a szálló óriási konyhája mögött egy hentesműhelyt üzemeltetett, ahol ő készítette a maga és a falu számára a kolbászt, hurkát, sonkát, felvágottat. Mostantól nem lesz miért felkelnie reggel, kesergett Rappl úr. A magyar tulajdonos azonban a falu nem kis meglepődésére közölte az eladóval, hogy a hentesműhely úgy, ahogy van, továbbra is a rendelkezésére áll. Azóta a volt tulajdonos nap mint nap friss felvágottakat készít a reggeliző szállóvendégek számára, részt vesz a szálló életében, a falu lakói pedig határozott barátsággal befogadták a magyar családot. Mára a Gasthof zur Post a helyiek kedvelt törzshelyévé vált, de egyre többen keresik fel Magyarországról is, köztük érthető módon sokan Demokrata-olvasók, akik ma is egy pohár sört kapnak ajándékba a házigazdától.

A festői szépségű tájban álló Gasthof zur Post így tehát része lett Oberwössen falu életének, sőt azzal, hogy a CSU rendszeresen itt tartja választási gyűlését, a szálloda és étterem a meglehetősen konzervatív bajor közélet egyik kedvelt regionális helyszínévé lépett elő. Ezt a szállodát választottuk az idén is kora őszi kirándulásunk bázisául, nem kis részben páratlanul szép és békés környezete, előnyös fekvése, valamint a magyar tulajdonosok vendégszeretete miatt.

Mindkét négynapos utunk kalauza Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője lesz. Az első szeptember 20-án, vasárnap kezdődik, a második egy héttel később, szeptember 27-én. Az autóbusz mindkét alkalommal reggel 7 órakor indul a szerkesztőség mellől (Budapest VI., Andrássy út 124. – egy saroknyira a Hősök terétől) és a kora délutáni órákban érkezik meg Oberwössenbe. Itt egy pohár vendégfogadó itókát követően, miután ki-ki elhelyezkedett szállásán, mintegy félórás sétára indulunk a közeli Wössner-tóhoz, amely cseppnyi, de annál szebb tavacska a magas hegyek tövében. A tó partján álló büfében mindenkit vendégül látunk egy adag sült kolbászra és egy pohár bajor sörre, majd a könnyű uzsonna után hazasétálunk, ahol este vacsorával zárul a nap.

A második napon reggeli után (itt hívjuk fel a figyelmet a helyi specialitásra, a házilag készült felvágottakra, különös tekintettel a fantasztikusan ízletes kenőmájasokra) indulunk Berchtesgadenba. A település két látnivalóról híres. Az egyik a hatalmas, régi sóbánya, amit most kihagyunk, a másik az 1834 méter magas hegycsúcson fekvő üdülőépület, a Sasfészek, amit a Német Nemzetiszocialista Párt Adolf Hitler ötvenedik születésnapjára ajándékozott a Führernek. Az amerikai hadsereg szinte minden náci objektumot megsemmisített, s ami romokban maradt, azok nagyobb részét a bajor állam bontatta el, a lélegzetelállítóan merész Sasfészek azonban minden valószínűség szerint építészeti megoldásainak köszönhetően sértetlenül megmaradt.

Naponta 2-3000 látogató keresi fel a helyet, ahová a rendkívül keskeny és csak egysávos szerpentinen külön erre a célra szolgáló autóbuszok szállítják fel és le az utazókat. A buszok nem tudnak felmenni egészen az épülethez, hanem alatta egy fennsíkon van a végállomásuk. Onnan egy 124 méter mély alagúton át lehet bejutni a hegy gyomrába, ahol egy kerek fogadóteremből az eredeti, ötvenszemélyes lift repíti az utasokat 124 méter magasba, az épületbe, ami szinte tökéletesen úgy néz ki, mint a második világháború előtt. Körbenhatalmas hegyek, ezek legnagyobbika, a Watzmann 2714 méter magas, szinte mindig hó borítja, lent pedig a szédítő mélységben a völgyek, egyikükben a Königssee tóval. Mivel odafönt az időjárás rendkívül szeszélyes, az egyik pillanatban süt a nap, a másikban zuhog az eső vagy akár a hó, mindenkinek ajánlatos meleg felsőt, vízhatlan esőkabátot és esernyőt is hozni. A kiadós kirándulás után hazafelé még teszünk egy rövid sétát a festői szépségű Reit am Winkl városkában, amely népszerű üdülőhely, majd visszatérünk szállásunkra.

A harmadik napon reggeli után indulunk a müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest színhelyére. Az Oktoberfest világhírű rendezvénye mindig szeptember 20-án veszi kezdetét és október 5-ig tart. Mivel az érdeklődés óriási, ide helyet foglalni lehetetlenség, s az első napokban délutántól bejutni sem könnyű. Azért időzítettük látogatásunkat a keddi napokra, hogy a hétvégi roham után módunk legyen a látványosságokat kiélvezni. Várhatóan egy óra tájban érkezünk az Oktoberfestre, ilyenkor még a sátrakban is van ülőhely.

Az itteni fogyasztás nincs benne az utazás árában, mert ki-ki maga dönti el, hogy miből mennyit kíván enni és inni. Tájékoztatóul közöljük, hogy egy korsó (1 literes!) sör várhatóan 8 euróba, a hozzávaló fél grillcsirke 12 euróba kerül. A perec 3-4 euró. Akit nem érdekel a sörfesztivál, a parkolótól néhány metrómegállót utazva a belvárosba érkezik. Késő délután, kora este indulunk vissza Oberwössenbe, ahol rövid pihenés után még egy búcsúvacsora is vár ránk.

A negyedik napon, szeptember 23-án, illetve szeptember 30-án, szerdán, reggeli után indulunk vissza Budapestre. Útközben rövid időre megpihenünk Salzburg városában. Hazaérkezés várhatóan a késő délutáni órákban, a Demokrata Andrássy úti szerkesztőségéhez.

Az utazás díja a forint leértékelődése miatt a tavalyihoz képest kicsit nőtt, az idén személyenként 63 ezer forint, ami magában foglalja a szállás, a reggeli és a vacsora, a Wössner-tónál elköltött uzsonna és a berchtesgadeni Sasfészek belépti díját is. Az Oktoberfestre nem kell belépőt fizetni. Mivel a szálláshelyek száma korlátozott, alkalmanként csak egy autóbuszt indítunk, ezért kérjük, hogy aki részt kíván venni az utazáson, részvételi szándékát és a kiválasztott turnust mielőbb jelezze személyesen, telefonon, e-mailben vagy levélben Adame Judit titkárságvezetőnél. A helyfoglaláshoz személyenként tízezer forint utazási előleget kérünk, a teljes utazási díjat lehetőleg tíz munkanappal az indulás előttig kérjük kiegyenlíteni.

A titkárság elérhetőségei:

Budapest, Andrássy út 124.

Tel.: 06 1/354-2350

Tartson velünk Bajorországba!

A Magyar Demokrata szerkesztősége