A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) 2015-ben immár ötödször rendezi meg vidék kaland című programját, amelynek keretében fiatal magyarországi és székelyföldi gazdák várják az érdeklődő városi fiatalokat.A múlt évihez hasonlóan idén is városi fiatalok tölthetnek el egy-egy hetet fiatal gazdáknál munkával, a gazdaság napi életének résztvevőiként. A programot a Földművelésügyi Minisztérium 6 millió forinttal támogatja, ezt az összeget az AGRYA a székelyföldi programok előkészítésére és lebonyolítására fordítja.

Fotó: mti

A résztvevőket pályázaton keresztül választja ki az AGRYA, jelentkezni 2015. április 17-ig lehet, a jelentkezési lapok a www.videk-kaland.hu és www.agrya.hu weboldalról tölthetők le.

Az vidék kaland programot 2012 decemberében a legjobb európai uniós társfinanszírozású mezőgazdasági témájú kommunikációs programnak választották az Európai Bizottság által meghirdetett kommunikációs versenyen – emlékeztet az AGRYA.

A programra olyan, városokban élő, 18 és 35 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a mezőgazdaság, egy családi gazdaság mindennapjai iránt, és rövid időre szívesen bekapcsolódnának az ott zajló munkába. A program részeként gyakorló fiatal gazdák, 35 év alatti fiatalok fogadják őket egy-egy hétre a gazdaságukban. A kiválasztott városi fiatalok a fogadó gazda munkarendjéhez illeszkedve dolgoznak, amely hosszabb lehet napi 8 óránál. A városi fiatalok fogadása a mezőgazdasági betakarítási csúcsidőszakra esik, július közepétől augusztus elejéig tart – olvasható a közleményben.

A szövetség várja a program iránt érdeklődő fiatal gazdák jelentkezését is, elsősorban Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. A fiatal gazdák jelentkezési lapja szintén a www.videk-kaland.hu, www.agrya.hu weboldalakról tölthető le, a jelentkezési határidő számukra is 2015. április 17.

MTI