Magyarország első – és mindmáig egyetlen – fenntartható fesztiválja már számos zöld újítással ismertette meg a hazai fesztiválozókat. Elég csak a re:pohárra, vagy a biológiailag lebomló étkészletre gondolni. Idén ismét – a korábbi fejlesztéseket megtartva – számos öko-innováció jellemzi a SZINt. Ilyen például a Bringaszínpad, mely egy 2×2 méteres alapterületű és 2.5 méter magas színpad, melyen a világítást és a hangosítást kerékpárok által termelt energiával üzemeltetik. A két kerékpár egyike a 2×12 V-os világításért felel, míg a másik a hangosítást „hajtja”. A Kultúrpartnak (mint a színpad feltalálójának és egyben házigazdájának) köszönhetően ezen az öko-színpadon minden nap élő WebTV közvetítést láthatnak, számos előadást és a GreenMovie filmjeit kísérhetik figyelemmel.

A klímakapszula pedig tulajdonképpen egy kísérlet, aminek keretében egy mesterségesen kialakított, üvegházszerű térbe növényeket telepítenek, melyek fejlődéséhez emberi beavatkozás szükséges. A kísérlet azt modellezi, hogyan lehet az emberi összefogás, beavatkozás pusztán építő jellegű.

Idén is érdemes lesz tehát tudattágítás gyanánt a SZIN-re látogatni, annál is inkább, mert a Partfürdőn a Fák is életre fognak kelni és az sem utolsó szempont, hogy négy napot a környezetvédelmi elittel lehet pezsegni. És lehet – a Borsodi jóvoltából – re:pohárban inni a sört, de idén már a borospohár is visszaváltható lesz. Ez egy évente csak egyszer visszatérő ajánlat. Ajánlott élni vele!

www.szin.org