Május 7-10. között negyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Budapesti Pálinkafesztivál, ahol a hazai pálinkafőzők színe-java mutatja be legkiválóbb párlatait. Az ismert, nagy pálinkafőzdék mellett helyet kapnak a kis családi vállalkozások, a díjnyertes párlatok mellett a kis tételszámú különlegességek, a hagyományos ízek mellett a ritka kuriózumok.

A fesztivál ajánlott mindenkinek, aki szívesen ismerkedik közelebbről a pálinka világával, kíváncsi a pálinkafőző mesterek tudására, szeret elbeszélgetni egy kiváló pálinka mellett. A kínálat igen széles, több mint 300 különböző párlat közül választhatnak majd az érdeklődők. A fesztivál szervezői nem korlátozzák a pálinkatörvény rendeletei által pálinkának minősülő italokra a kínálatot, hanem tágabban értelmezik azt, és lehetőséget biztosítanak minden olyan párlatnak, amely alkoholtartalmát kizárólag gyümölcs lepárlásával érik el. Így nem maradnak el az igen népszerű mézes párlatok, a borpárlatok és a nem hazai gyümölcsből készült párlat-különlegességek sem.

– Nem tudunk maximálisan egyetérteni azzal, hogy azokat az évszázados hagyományokkal rendelkező párlatokat, melyek alkoholtartalma 100%-ban pálinkából származik és a pálinkán kívül kizárólag tiszta mézet tartalmaznak, a törvény szerint nem lehet pálinkának nevezni. Ebben az esetben a törvény ellentmond a magyar hagyományoknak, mitöbb – véleményünk szerint – lassítja a pálinka piachódítását is. A mézes párlatok az elmúlt évek piaci tapasztalatai alapján nem rontják a pálinka megítélését, sőt elősegítik a pálinkafogyasztók táborának növelését. A pálinkafesztiváljainkon évek óta zajlik közönségszavazás, ahol minden látogató megnevezheti, hogy melyik pálinka ízlett neki a legjobban. Legutóbb egy mézes párlat kapta a legtöbb szavazatot. Úgy véljük, hogy a szakma saját magát csapja be azzal, ha ezeket a termékeket nevezi meg a pálinkák fő versenytársának. A valóság ezzel szemben az, hogy a jelentős pálinka márkák konkurenciáját azon pálinkának látszó, ipari szeszből és aromákból készített szeszesitalok jelentik, melyek gyümölcsábrával a címkéjükön, gyümölcsre utaló névvel még most is a pálinkák között kapnak helyet a boltok polcain, megtévesztve ezzel az átlagos fogyasztókat – mondta el Maros Róbert a fesztivál megálmodója, a Magyar Pálinkamarketing Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A pálinkák mellett a fesztivál zenei programkínálata is felettébb vonzó. A négy nap során számos hazai élvonalbeli és tehetséges fiatal fellépőt láthatunk majd. A fesztivál első napján, a 2005 tavaszán alakult Kiscsillag zenekar lép színpadra. A zenekar tagjai (Lovasi András, Ózdi Rezső, Bräutigam Gábor, Leskovics Gábor) korábban már dolgoztak együtt a Kispál és a Borz formációban. Céljuk inkább örömzenélés, az első nagylemez után idén jelent meg második, „Örökre szívembe zártalak” című albumuk. Pénteken este az Anselmo Crew lép fel, akik sajátos módon ötvöződik a latin-amerikai, anatóliai, afrikai és balkáni tradicionális zenét az olyan urbánus stílusokkal, mint a hiphop, drum ’n’ bass, salsa, funk, reggae. A szombati koncertsorozat záró fellépője a Besh o DroM, akik zenéjükben különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból kiemelt népzenei elemeket ötvöznek, ezáltal egyedi hangvétel, dal-és ritmusvilág kel életre. Vasárnap délután egy különleges koncerttel egybeszőtt színházi produkció kerül a Pálinkafesztivál színpadára. A De jajj! egy egyfelvonásos, élőzenés darab, melynek során négy tehetséges fiatal színész (Tompos Kátya, Szőcs Artúr, Zöld Csaba, Balogh Rodrigó) egy rendkívül szórakoztató, fordulatokkal teli cigány népmesét ad elő. Az autentikus dallamokkal átszőtt produkcióban (felnőtt)mesék hangzanak el, hétköznapi emberek és kalandos történetek elevenednek meg. Az előadásban cigánydalokat szólaltatnak meg a görög, román, magyar, orosz és cseh cigányok nyelvén.

Program:

Csütörtök: Hot Jazz Band

Péntek: Roy és Ádám, Vázsonyi János, Takáts Eszter és a Gumizsuzsi, Anselmo Crew

Szombat: Csángó Reinhardt, Hot Club of Hungary, Roots Kompakt, Parno Graszt, Besh o Drom

Vasárnap: Club Era, De jajj!, Maszkura és a Tücsökraj, Folk Error, Kerekes Band

A kiváló pálinkák és zenei csemegék mellett ínycsiklandó szárazkolbászok, gyümölcslekvárok, sajt-és kávékülönlegességek valamint helyben sütött grill ételek teljesítik ki a gasztronómiai élvezeteket.

A kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás elkötelezett híveiként a Magyar Pálinkamarketing Nonprofit Kft. sok szeretettel vár mindenkit a Budapesti Pálinka Fesztiválra!

További információ: www.budapestipalinkafesztival.hu