A vár megújulását és a feltárási munkálatok felgyorsítását szolgálja a Csobánci vár új, modern weboldala. A weboldal célja, hogy a Gyulaffy család tulajdonaként épült Csobánci vár, később török kori végvár, majd a Rákóczi Szabadságharc idején kuruc erősség hiteles történetének megőrzését támogassa, és katonai hagyományait megőrizze. Az 1700-as évek eleje óta pusztuló vár romjainak feltárását hivatott támogatni a Csobánc Váráért Alapítvány munkája. A Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium Csobánc Váráért Alapítvány, a Csobánc lábánál Gyulakesziben Gyulavezér Lovasbirodalmában minden évben megrendezésre kerülő „Gyulaffy Napok Csobáncért” rendezvény mind a nagy múltú vár emlékének megőrzését és hagyományainak fenntartását szolgálják.

A Csobánc Váráért Alapítvány évente 3-4 alkalommal kőgyűjtési munkálatokat végez régész felügyelete mellett. Ennek lényege, hogy a leomlott, földes köveket összegyűjtik, majd elkülönítve a külső várfal mellett felhalmozzák. Esetleges faragott köveket, kisebb cserépdarabokat későbbi kiállításokhoz, várfelújításhoz a régész leltárba veszi, megőrzi. Az Alapítvány csak a várfal külső részén végez kőgyűjtést. Az összegyűjtött kövekből később a fal rekonstrukciós munkálatait végezik majd el.

2007 óta a vár belsejében is rendszeresen zajlik régészeti feltárás szakemberekkel, melynek vezetője Koppány András régész. A várban nyaranta régészeti táborok megrendezését tervezik és várják az érdeklődőket.

A Csobánc Váráért Alapítvány az elmúlt évek sikerére alapozva újra meghirdeti a Csobánci Kőgyűjtő Hétvégét. Várnak minden várbarátot, önzetlen műemlék rajongót és társaságot szerető kalandvágyót, ha hozzá szeretne járulni Csobánc várának újjászületéséhez.

Találkozó: Gyulakesziben a Templomnál 2010. április 24-én szombaton és 25-én vasárnap reggel 8 órakor.

A kőgyűjtéshez szükséges szerszámokat a résztvevők hozzanak magukkal (ásó, lapát, csákány, stb.)! Az ételt és italt a szervezők biztosítják!

Napszállta után a hangulatot a Csobáncon a Simon-tanyán, jóféle borral, étkekkel és énekszóval alapozzák meg. A bátor fennalvókat (sátrat és hálózsákot mindenki hozzon magával) érdekes meglepetések várják!

A programról az alábbi linken található bővebb információ: http://www.csobancvar.hu/magyar/oldalak/csobanci_kokereso_es_kogyujto_hetvege/