A Csörgőlabda Válogatott tagjai jelenleg az augusztus 21-29-e között tartandó Európa Bajnokságra készülnek, így minden idejüket az edzéseknek szentelik. Külön öröm számukra, hogy olyan csapattal is megmérkőzhetnek a felkészülési időszakban, amely nem ismeri ezt a sportágat.

„Ugyan a pekingi Paralimpiára nem sikerült kijutnunk, és akkor emiatt eléggé elkeseredett a csapat, de gyorsan talpra álltunk, és most gőzerővel készülünk az EB-re. Ősztől pedig egy toborzó akciót szerettünk volna indítani, hogy minél többen ismerjék és szeressék meg ezt a sportot, de ezt egy kicsit előre hoztuk, a hírességekkel való összecsapásnak köszönhetően. Nagy öröm számunkra, hogy ismert embereknek is megmutathatjuk, milyen fantasztikus ez a játék, hiszen általuk talán több emberhez jut el a csörgőlabda híre. Szeretnénk, ha minél többen tudomást szereznének arról, hogy vannak olyan emberek, akik bár fogyatékosak, mégis teljes életet élnek, a sport segítségével. Reméljük, hogy ennek köszönhetően új tagok is belépnek majd a válogatottba; látók és nem látók egyaránt” – mondja Ramocsa Gábor, a Csörgőlabda Válogatott vezető edzője, a Testnevelési Egyetem tanára.

A sztárok a Sportstratégiában megfogalmazottak szerint – miszerint hazánk legyen Sportoló Nemzet –, a sport összetartó, közösségteremtő erején keresztül szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy miként a sportpályán, úgy az életben is fogadjuk el egymást! "Hogy a Nap mindenkire egyformán süssön!" címmel rendezik az esélyegyenlőségi csörgőlabda mérkőzést, amely a hírességek számára igazán nagy kihívás lesz. Bár sokan aktívan fociznak, de most a fülükre hallgatva kell a labdát elkapniuk, majd gólt lőniük.

„Az Élménybirtok Médiaválogatott tagjaként rendszeresen focizok, és el sem tudnám képzelni az életemet sport nélkül. Nagy izgalommal várom egy számomra új sportág, a csörgőlabda megmérettetéseit, hiszen egyelőre még nehezen tudom elképzelni, milyen lesz majd bekötött szemmel, a csörgő hangra koncentrálva kitalálni, merre lehet a labda. Szerintem nem lesz sok esélyünk a Csörgőlabda Válogatottal szemben, ugyanis ők profi játékosok. A csapattársaimmal már előre nevettünk magunkon, milyen viccesen fogunk kinézni, amint bekötött szemmel, fülelve koncentrálunk a labdára. Ám félre téve a tréfát: nagyon örülök annak, hogy részt vehetek egy ilyen mérkőzésen, hiszen a látó emberek el sem tudják képzelni, milyen lehet „sötétben” élni, ám ennek ellenére remekül sportolni” – mondja Beleznay Endre.

Az esemény helye és időpontja:

2009. július 29. (szerda), 11:00 óra,

Kolozsvár utcai Általános Iskola, Budapest XV. ker., Kolozsvár u. 1.

A csörgőlabdáról

A csörgőlabda a vakok és gyengén látók labdajátéka, paralimpiai sportág.

A játéktér

A játéktér 18×9 méter területű (röplabda pálya nagyságú).

A játéktér minden vonala érdesített, hogy megfelelő tájékozódási lehetőséget kínáljon a sportolók számára.

A játéktér két rövidebb végét teljes szélességben lezárja a két kapu, amely 9 méter széles és 1,3 méter magas. A játéktér harmadokra osztott.

A játék menete

A teljes játék alatt csöndben kell lenni. Egyedül a pályán lévő játékosok beszélgethetnek.

2×10 perc tiszta játékidő. A játék 3 sípszóval és play kiáltással kezdődik.

A play kiáltás után 10 másodpercen belül el kell gurítani a labdát az ellenfél kapuja felé. Ha a védő játékos védett és megszerezte a labdát, az első érintésétől számolva 10 másodpercen belül neki is el kell gurítania a labdát. Egy játékos egymás után csak 2-szer guríthat, utána más játékosnak kell gurítania.

Egy meccs alatt kb. 80 db gurítást végeznek. Egy–egy jól sikerült lövés 70-75 km/h sebességgel halad és kb 12 méter múlva eléri a fekvő védő játékost. A labda kemény 1,25 kg-os műanyag, melyben 3 csörgő ad hangot. A játékosokon mellvédő (lányoknál) suspensor (fiúknál) lábszárvédő mindkét nemnél rendszeresített védőeszköz. A játék során a játékosok szeme el van takarva, sötét síszemüveg és ragtapasz fedi.