A hétvégi Európa-kutyakiállításra 14.925 kutya nevezett, ami az Európa-kutyakiállítások történetében a legnagyobb létszám. A kapcsolodó klubkiállításokra pedig 8000 kutyát neveztek a hétvégére.

Néhány érdekes adat az Európakiállítások történetéből:

Az első hivatalos Európakiállítást 1990-ben rendezték Veronában, Olaszországban, több, mint 3000 kutyával

1993-ban már Magyarország rendezte az Európakiállítást, a kiállítás legszebb kutyája magyar vizsla lett, Cikolai Vadász Cseles, az összes nevezési szám 6600 volt

2002 Párizs: a kiállítás fél évvel elhalasztva (a kiállítási csarnok leégése miatt) rendezték, novemberben, a győztes egy cseh kerry blue terrier. Párizsban volt az eddigi legnagyobb Európakiállítás, 11.115 nevezéssel

A most Budapesten megrendezésre kerülő Európa-kutyakiállításra nevezett kutyafajták toplistája:

1. Amerikai Staffordshire Terrier 327

2. Dobermann 273

3. Labrador Retriever 265

4. Cane Corso 232

5. Bulldog 226

6. Szibériai husky 221

7. Golden Retriever 220

8. Yorkshire Terrier 208

9. Bullmastiff 193

10. Berni pásztorkutya 191

A legnagyobb nevezési létszámú magyar fajta a magyar vizsla.

Minden idők legnagyobb Európa Kutyakiállításának építési munkálatai folynak már a Hungexpon.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete nagyszabású rendezvényére 2008. október 3-5. között a vásárterület csarnokaiban és szabad területén, valamint a szomszédos Kincsem Parkban kerül sor. Az Európa kiállításra 15000 kutyát, a kapcsolódó speciális rendezvényekre pedig további 8000 kutyát neveztek a világ minden tájáról.

A három napos rendezvény ideje alatt ugyanazon a területen Nemzetközi Macskakiállítást, díszmadár-, nyúl, tengerimalac- és más kisállat kiállítást is megtekinthetnek a látogatók. Különös jelentőséget ad a kiállításnak, hogy október 4. egyben az Állatok Világnapja is.

A nézőket egész nap látványos kutyás bemutatók, ügyességi versenyek szórakoztatják. Bemutatót tart a Rendőrség és a Vám- és Pénzügyőrség hivatásos kutyás csoportja is.

A színpadon sztárok közremûködésével hívják fel a rendezők a figyelmet a kiállítás mottójára a "FELELŐS ÁLLATTARTÁSRA".

A Hungaricum udvarban magyar étel specialitásokkal és magyar borokkal ismerkedhet meg az a mintegy harmincezer külföldi turista, aki az Európa kutyakiállításra érkezik hazánkba.

A felelős állattartás jegyében megrendezésre kerülő háromnapos Európa Kutya- és Macskakiállítás egy napját az ifjúság nevelésére, oktatására kívánják fordítani a szervezők, ezért október 3-án (pénteken) a csoportosan érkező általános és középiskolás diákok részére a belépés ingyenes lesz. A gyerekekkel szórakoztató oktatóprogram keretében állatvédelmi szakemberek, pedagógusok foglalkoznak.

A szervezők felhívják a látogatók figyelmét, hogy lehetőség szerint vegyék igénybe a tömegközlekedést, mert a rendezvény környékén nagyon nehéz lesz parkolóhelyet találni. A 100-as autóbusz sûrített járattal közlekedik mind a három napon és a Hungexpo több kapujánál is megáll.

További információk: www.eurodogshow2008.hu