A Galériák Éjszakája célja a más, művészeti vásárokat rendező városokhoz hasonlóan a helyi galériák bemutatkozása, a figyelem felkeltése a kortárs művészet iránt, valamint az azt képviselő kereskedelmi magángalériák népszerűsítése elsősorban a hazai, de a Budapest Art Fair vonzásában idelátogató külföldi vendégek körében is.

Budapesten ma közel 30 kortárs galéria működik, amelyek a kortárs művészeti intézmények mellett igen jelentős részt, áldozatot vállalnak a hazai kortárs művészet népszerűsítésében, és, ami a legfontosabb, a művészek karrierjének következetes, hosszú távú építésében. Ezt a kivételes, ám költséges, időt és energiát nem kímélő szerepvállalást ma Magyarországon, a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan csak a kortárs magángalériák szervezeti rendszere képes felvállalni, és hatékonyan működtetni.

Egy professzionális kortárs galéria esetében közel sem csak a művek értékesítéséről, a kiállítások szervezéséről van szó. A művészek menedzselésével párhuzamosan a műgyűjtők és a közönség további „művelése” is a galériák feladatkörébe tartozik, az intézmények mellett. A nemzetközi megjelenést illetően nagyrészt szintén a magángalériák vállalnak oroszlánrészt, hiszen csak ők hivatottak megjelenni a jelentős nemzetközi művészeti vásárokon. Örvendetes, hogy − többek között a Visitors Program (OKM) eredményeként, az NKA támogatása mellett – a magángalériák anyagi vállalásának jóvoltából már az idén is számottevő sikereket könyvelhet el a kortárs művészeti szcéna. De a jövőre nézve is jelentős számú magyar megjelenés várható a nemzetközi művészeti, műkereskedelmi arénában. A gyűjtőkör bővítésén túl ez a szereplés új nemzetközi kapcsolatokat és további lehetőségeket hozhat magával, mindemellett az országimázs tekintetében is jelentős szerepe lehet. A nemzetközi vásárokon keresztül pillanatnyilag a hazai magángalériák töltik be a leghatékonyabb szerepet a magyar kortárs művészet főszereplőinek, a művészek nemzetközi reprezentálásában.

A Galériák Éjszakája (Gallery Night) többek között ezekre a lakásokban vagy utcára nyíló terekben működő kiállítóterekre, magánvállalkozásokra szeretnék felhívni a közönség figyelmét. Az intézményeket reprezentáló Múzeumok Éjszakájához, a Falk Miksa utcai Műgyűjtők Éjszakájához vagy a FalkArt rendezvényeihez hasonlóan a Galériák Éjszakáját (Gallery Night) is szeretnénk rendszeresíteni, és szezononként két-két alkalommal megrendezni. A jövőben várhatóan harmincnál is több kortárs magángalériában nyílik majd lehetőség hangulatos esték (vagy reggelik) alkalmával beszélgetésre, ismerkedésre, barátkozásra, előadások meghallgatására, művészekkel és más szakemberekkel történő találkozásra. Ezek a rendezvények egyrészt hozzájárulhatnak a kortárs művészet és a közönség között fennálló távolság áthidalásához, a válaszfalak leomlásához, hiszen napjaink művészete mindenkié, azt mindenki egyaránt értheti, élvezheti, és élete részévé teheti. Másrészt a galériák eme példás összefogása bizonyítja, hogy a többi világvároshoz hasonlóan ma már Budapest is egy olyan jól működő galériahálózatot tudhat magáénak, amely felkarolta és közös ügyének tekinti a magyar kortárs művészet népszerűsítését mind a hazai, mind a nemzetközi szférában.

Résztvevő galériák:

acb Galéria, A.P.A.! Galéria, Boulevard & Brezsnyev Galéria, BUMBUM, Deák Erika Galéria, Faur Zsófia-Ráday Galéria, Friss Galéria, Godot Galéria , Inda Galéria, K.A. S. Galéria , Kisterem Galéria , Memoart Galéria, Molnár Ani Galéria , Mono Galéria, Mucius Galéria , Galéria Neon, Nextart Galéria, Stoll’art Galéria, Spiritusz Galéria, Várfok Galéria – Várfok Terem, Várfok Galéria – XO Terem, Videospace Budapest Galéria , Viltin Galéria

www.budapestartfair.com