Immár másodszor rendezik meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, az FKF Zrt. és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös akcióját, a Vidám Doboznapokat, amelynek célja, hogy felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy 100-ból csupán 14 italos kartondoboz kerül a szelektív gyűjtőedényekbe. Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, és kitűnő alapanyag az újrapapír gyártásához.

„Sok szeretettel várunk a hétvégén minden érdeklődőt az állatkert főbejáratánál felállított gyűjtőpontnál, ahol bemutatjuk hogyan lehet az italos kartondobozból újrapapírt gyártani és ingyen belépőt adunk minden gyereknek, aki legalább 10 tejes, vagy gyümölcsleves dobozt.” – mondta Baka Éva, az idén 6 éves Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. – „A szelektív hulladékgyűjtés elterjedése megvalósíthatatlan a lakosság aktív közreműködése nélkül. Ehhez figyelemfelhívás és a lakosok hatékony tájékoztatása szükséges, amit nem lehet elég korán elkezdeni, ezért szólunk akcióinkkal most a gyerekekhez.” –tette hozzá az igazgatóasszony.

Az akció ideje alatt a szervezők az állatkert főbejáratánál várják majd az érdeklődőket, ahol minden gyereknek, aki legalább 10 italos kartondobozt gyűjtött össze, öblített ki és taposott laposra, ingyen belépőt adnak. Az itt összegyűjtött dobozok a kék (papír) szelektív gyűjtőedényekbe kerülnek, amelyeket az FKF Zrt. munkatársai szállítanak el.

„A Vidám Doboznapok akció arra kívánja felhívni a lakosság figyelmét, hogy a szelektív gyűjtés és az anyagok újrahasznosítása nemcsak környezetünk és lakóhelyünk tisztántartása végett fontos, de a meglevő erőforrásainkkal is takarékosabban kell bánni és az italos kartont Budapesten és környékén a szelektív gyűjtőedényekbe kell dobni.” – nyilatkozta Horti Zsófia az FKF Zrt. szóvivője.

Hazánkban ma már közel 350 településen, összesen több mint 4 millió lakosnak van lehetősége arra, hogy az otthonában keletkezett italos karton doboz hulladékot szelektíven gyűjtse. Budapesten ezt a csomagolóanyagot a kék (papír) hulladékgyűjtőkbe kell dobni. Ezt az eddigi akciókban résztvevő gyerekek mellett a fővárosi Állat- és Növénykert kacagó jancsija, Johanna és a vadászgörény, Marci is jól tudják, akik gondozóik segítségével megtanulták a tejes és gyümölcsleves dobozok helyes gyűjtését.

„Azért álltunk másodszor is az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés kezdeményezése mellé, hogy a természet csodái mellett megmutathassuk kicsiknek és nagyoknak, hogyan óvhatjuk meg ezen élőlények természetes élőhelyét is. Aki 10 italos kartondobozt hoz az akció ideje alatt akár Marci görényt és, a szelektáló Johannát, a kacagó jancsit is meglátogathatja, akik pontosan tudják hova is kell kerülni egy üres italos kartondoboznak.” – mondta Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

Az akció részleteit keresse a www.italoskarton.hu és a www.zoobudapest.hu oldalon!

Ne feledje: Tapossa laposra!