2007 óta Szent Miklós Napja egyben a Magyar Pálinka Napja, hiszen Szent Miklós a pálinkások védőszentje, több foglalkozás mellett.

A Szent Miklós Pálinka Ünnep legfőbb mozzanataként a 2009-es év Magyarország Legjobb Pálinkáját fogadja a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, amelyet a Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen (Gyula, Budapest) adnak ki. 2006 óta ezek a pálinkák megőrzendő nemzeti kincsnek számítanak.

A négynapos eseményen kiállítók is várják a látogatóinkat, lehetőség nyílik kóstolásra és vásárlásra egyaránt. A Gyulán megrendezésre kerülő Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen 2002 óta adjuk ki az Ország Legjobb Bérfőzetett Pálinkája, illetve az Ország Legjobb Kereskedelmi Pálinkája díjakat. 2006 óta az Ország Legjobb Kereskedelmi Pálinkája az Ország Legjobb Pálinkája címet is viseli. Idén is bemutatkozik az a négy cég, a Miskolci Likőrgyár Zrt., a Szicsek Pálinkafőzde, a Bolyhos és Fia Bt. és a Kaiser 2000 Kft., amely 2006 óta elnyerte Magyarország Legjobb Kereskedelmi Pálinkája, egyben Magyarország Legjobb Pálinkája címet.

www.palinkafesztival.hu