A kicsik és nagyok körében is igen népszerű Nagyszínpad az első hétvégén a Makám együttes A vakond vára című interaktív gyerek- és családi műsorával nyitja a programokat, majd lesz artistaműsor délután pedig „pörög a forog a szoknya”, azaz a Gryllus Vilmos rajongók lesznek elkényeztetve.

Új helyszín lesz a Mese Mese mátka-magyar népi alkotótábor, ahol megismerkedhetnek majd az érdeklődők a népi kultúra mesterségeivel, alapanyagaival egy-egy népmese tárgyi megvalósítása közben. Fontos küldetést teljesít ez a helyszín, hiszen egyre nagyobb erőfeszítést igényel a magyar nép egykori tudásanyagának megmentése és továbbadása, valamint mindezek bemutatása. A meseállomásokon családias hangulatban születnek meg az adott népmesék hősei és tárgyai, kizárólag természetes alapanyagokból. Ezen a hétvégén Tyúkszemű leány és a Bolondos ember című magyar népmeséket készíthetik a gyerekek. A közkedvelt Vándor Vurstli egy mozgalma kisváros piacterét idézi majd, lesz körhinta, csúzlizda, jósda, camera obscura, a kézműves műhelyekben, alkalmazkodva a vásári hangulathoz, régi, polgári mesterségek fogásait lehet megtanulni. Az első hétvégén Bartha Antal Bábszínháza várja az érdeklődőket, akik Paprika Jancsi történetein szórakozhatnak majd.

A Bohóctanya- Cirkusztanoda helyszínén mindenki belekóstolhat a pantomimes játék titkaiba, kipróbálhatja magát zsonglőrtudományokban vagy csak szórakozhat a bohócok furfangjain, ha azt akar. Pöttyös Kapitány hatalmas pöttyös hajóján idén is újra hajósinas-toborzásba kezd, akik jelentkeznek kivehetik részüket az izgalmas és változatos tennivalókból. A fogyatékosok nemzetközi évéhez kapcsolódva a Gyerek Sziget Európalánta Sátrában hétvégéről hétvégére más, fogyatékos gyermekekkel, ill. szüleikkel foglalkozó alapítvány, intézmény jelenik meg. Fejlesztő programokkal, játékokkal, személyes tanácsadással várják az érintett, vagy érdeklődő családokat.

Természetesen nem hiányozhat a helyszínek közül az Állatsimogató sem, ahol a gyerekek, szüleikkel együtt barátkozhatnak a kecskékkel, nyuszikkal, csüngő hasú fekete disznóval, és lovakkal, és még sokféle falusi állattal.

A programok a Kézműves Palotában is változnak hétvégéről- hétvégére, lesz tűzzománc, agyagozás, korongozás, fajátékok, nemezelés, papírmerítés. Ezen a hétvégén a mézeskalács-díszítés technikájával ismerkedhetnek meg a látogatók Mézeskalács-díszítő műhelyben, az Ökocsiga Játszóházban pedig beszélgethetnek madárvédelemről, szelektív hulladékgyűjtésről- mindet természetesen az ott készült természetes alapanyagú játékokkal való foglalkozás keretében. A Drámajáték Sátorban idén is pszichológusok, pedagógusok, bábművészek vezetik a foglalkozásokat, remek teret adva a felszabadult játéknak, szülő és gyerek számára egyaránt. A szülők pihenése és feltöltődése is fontos szempont akkor, ha az egész család kikapcsolódása a cél, ezért lesz idén is Tündérkert- Bébi Játszóház, ami a 0-3 éves apróságoknak kínál változatos programokat. A készségfejlesztő játékok mellett kulturált körülmények között nyílik lehetőség a babák tisztába tevésére, etetésére. Az Ability Park látássérültek, siketek, mozgássérültek, és értelmi fogyatékosok által bemutatott játékok segítségével, valamennyi korosztály számára élvezhetően, és érthetően ad információt fogyatékos embertársaink életéről, miközben tartalmas, örömteli élményt nyújt mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára tenni képességeit. Persze nem hiányozhat a programok közül a KRESZ-park, Vidámpark, sportolási lehetőségek sem.

Az idén is kiköthetnek a látogatók a jól bevált ingyenes hajójárattal a T-Home Gyerek Szigeten. A részletes menetrendről a www.sailor.hu, a programokról pedig a www.gyereksziget.hu- oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.