A Mezőgazdasági Múzeum Családi gasztro-napok sorozatának következő állomása, a Gabona-nap, éppen e gabonavilágba nyújt betekintést, a gabonafélék gazdag és változatos felhasználási módjait mutatja be a családok számára. A résztvevőknek alkalmuk nyílik megkóstolni a cukor nélkül is mézédes csíramálét, amely nem csak tápláló, hanem vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben is rendkívül gazdag, és finom íze mellett számos betegség ellenszereként is használható. De kóstolhatnak búzafű levet, búzacsírát, köles sört, ciberelevet, a helyszínen készített kásaféléket, illetve számos, különlegesebbnél különlegesebb péksüteményt, például köleses bélest, vagy tönköly muffint.

A gasztro-programok mellett az érdeklődők a szalmafonás technikáit is megtanulhatják, vagy a kézi gabonaőrlést is kipróbálhatják.

A Gabona-nap célja a gabonafélék gazdag felhasználási módjának, egészséges és tápláló ételeinek megismertetése és népszerűsítése. A program a 2011-es Gabona Éve beharangozó eseményének is tekinthető, hiszen a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a következő évben egy új, a gabonákra épülő időszak kiállítást és tematikus évet indít.

A gasztro-sarok kínálata:

– Péksütemények: káposztalevélen sült falusi kenyér, pacsni (HÍR*), orosházi banán(HÍR) búzából, kétféle rozskenyér, tönköly muffin almával, tönköly kenyér, köleses béles, köleságyon sült alma, tönköly-hajdinás kenyér, zabos-tönkölyös zsemle, zabpelyhes (csók) falatka, zalai kézzel húzott rétes

– Főzött ételek: kölessel rakott cukkini, árpagyöngyös fasírozott, zöldséges hajdinakása, mézes-mákos búza, házi készítésű müzliszelet, zabkása sósan és édesen

– Csírák, füvek, levek: búzafűlé, ciberelé, búzacsíra, csíramálé, köles sör

Gabonás programok:

– boronafonás, kunkorgó és hajcsat készítés szalmából

– őrlés kézimalommal

– lakásdekorációs magképek készítése

– ismerkedés gabonafélékkel és lisztekkel

– szalmakalap készítési bemutató

– ételkóstolók

– tárlatvezetés A magyar mezőgazdaság története c. kiállításban, gabonatörténeti szempontból

Vásár:

– búzafű, búzacsíra és csíráztató gépek (Ökovital Kft.)

– különleges péksütemények (Fejedelmi Pékek Rendje)

– csíramálé (Füle Ferencné)

– kerámia csíráztató tálak (Váry Gábor)

– szalmatermékek (Szabó Karola kézműves)

– mézeskalács

– zalai házi rétes

– gabona termékek (Biopont Kft.)

* HÍR = Hagyományok – Ízek – Régiók program terméke (ld. bővebben Agrármarketing Centrum: www.amc.hu)

A részvétel ingyenes!

A múzeum nyitva tartása: 10-17 óráig. A programok 11-16 óráig tartanak.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu