A 2008-as rendezvény reggel fél 9-kor táborveréssel kezdődik az egykori Inkey kastélypark egyik ligetes területén, ahol a napi programok is zajlani fognak, a szervező Szent László Király Lovagrend fontosnak tartotta, hogy az esemény minél inkább korhű képet mutasson, ehhez leginkább a természetes környezet mutatkozott a legmegfelelőbbnek. A Somogy megyéhez több szálon kötődő lovagkirály nevét viselő lovagrend méltón kíván megemlékezni példaképükről, már csak azért is, mivel az idei évben van a Szent László hőstettéről szóló, templom falakon is sokat ábrázolt Kerlési csata 940-ik évfordulója, ezért a rendezvényen a lovagrendek közötti csatákkal is emléket kívánnak állítani a Szent királynak.

A megszokott menetrend szerint a falu fő utcáján való lovagi felvonulással folytatódik a program, ezt követi a megnyitó és a lovagok megáldása, amelyet ezúttal sajnos egyéb egyházi tevékenységek miatt nem Marics József berzencei plébános, a Szent Gellért Lovagrend lovagrendi kananoka végez, hanem Iharos község plébánosa az erdélyi származású Laczkó- Angi Gyula. Egész napos középkori táboréletnek lehet szemtanúja, aki a lovagok és vitézek sátrai és jurtái között kalandozik. Reneszánsz táncbemutatók is színesítik majd a rendezvényt, emellett fontos eseményként kiemelendő a résztvevő csapatok tagjai között zajló lovagi tusa, amely szintén sközépkori alapokon nyugvó szórakoztató programot kíván megeleveníteni a jelenkor számára. Az események között szerepelnek íjász és harci bemutatók is az egyes lovagrendek és hagyományőrző egyesületek prezentálásával. A programot pedig az összes résztvevő haditornász közreműködésével megvalósuló csaták, és az azokat követő litánia és Te Deum fogja zárni. Az utóbbi szertartás színhelye a napjainkban tetőfelújítás alatt álló és a Szent László Király Lovagrend által is támogatott iharosi Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplom lesz.

Program:

08.30 Táborverés

09.30 Lovagi felvonulás a falu fő utcáján

10.30 Hivatalos megnyitó , a lovagok és hagyományőrzők megáldása

Az áldást kiszolgáltatja: Laczkó- Angi Gyula iharosi plébános

11.00 Középkori életkép és tábor élet

Fegyvermustra, íjásztatás csatacsillag és kelevézhajítás a közönség részre is

11.45 Lovagrendek Egyéni bemutatói

14.00 Lovagi viadal – párbajok a résztvevő csapatok tagjai között

15.00 Reneszánsz táncbemutatók

15.30 Csaták

18.00 Hálaadó litánia és TE DEUM

a helyszín az iharosi Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom

Várható lovagrendek és középkori hagyományőrző egyesületek:

Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület – Budapest, III. Béla Lovagrend – Székesfehérvár, Kisház Történelmi Értékmegőrző Társaság – Érd, Bátorkő Védői – Várpalota, Őrzők Rendje – Inota, A Főnix Lovagrendje – Nagykanizsa, Zengő Nyilak Íjászai – Zalakomár, Fekete Sereg Lovagrend – Kaposvár, Szent László Király Lovagrend – Iharos

A programok helyszíne az iharosi kastélypark!