A rendezvény a maga nemében azért kiemelkedő, mert Magyarországon először kerül megrendezésre olyan Japánt bemutató kulturális rendezvény, ami az elejétől a végéig felsőoktatási intézményekben japánul tanuló diákok összefogásával valósult meg. Ezen diákok célja, hogy lebontsa a kialakult kliséket és egy olyan programot szervezzen, ahol az óvodásoktól kezdve a nyugdíjasokig, a kezdő érdeklődőtől a kultúrában jártasokig, mindenki találhasson maga számára színvonalas kikapcsolódási lehetőséget.

A látogatóknak számos izgalmas, Japán vonatkozású programmal szeretnének kedveskedni. Az érdeklődők 10 és 18 óra között megismerhetik az origami (papírhajtogatás), az ikebana (virágkötészet) fortélyait, kipróbálhatják a manga és kanji rajzolást, rajz filmeket/animéket, japán rövidfilmeket tekinthetnek meg. A sportkedvelők amellett, hogy megcsodálhatják az aikido-, karate-, kendo- és kyudo-bemutatókat, szórakoztató sport foglalkozásokon és vicces csapat versenyeken is részt vehetnek. A sport programok között a hangulatért a Nagy Gong Tánc együttes felel, és az érdeklődők megcsodálhatják a Babits Mihály Gimnázium tanulói Sárkány táncát is.

A szakmai előadásoknak köszönhetően, Japán-szakértők közreműködésével részletesebben is megismerkedhetnek a japán- magyar diplomáciai, kulturális, irodalmi kapcsolatokkal, valamint a japán etikett és protokoll szokásokkal és a japán-magyar oktatási rendszer eltéréseivel. A Távol-Keleti konyha szerelmesei a japán ételek széles választékából válogathatnak. A kimonó kiállításon betekintést nyerhetnek a tradicionális japán öltözködésben, emellett megismerkedhetnek a japán történelem fontosabb eseményeivel is.

A nap záró eseményeként 18 órától Lebhardt Dániel, a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Képzőjének 17 éves magyar zongoristája és zeneszerzője egy klasszikus darabot fog előadni zongorán és a nap során fellép a Kiyo-Kito Taiko japán dob együttes is.

Részletes program:

Díszterem

13.00-17.00 A japán történelem képekben

18.00 Záróünnepség, eredményhirdetés, díjkiosztás – Lebhardt Dániel zongorista és zeneszerző koncertje

Szakmai Előadások

11.00 Dr. Erdős György: Mit tanítottam a Keleti Nyelvek Iskolájában és mit tanultam belőle?

12.15 Dr. Vihar Judit: A haiku a japán irodalomban

13.40 Dr. Székács Anna: Mit illik és mit nem Japánban

14.30 Dr. Sűdy Zoltán: Epizódok a japán-magyar kapcsolatok történetéből

15.20 Szombathelyi Áron: A japán-magyar oktatási rendszer eltéréseiről

Udvar

10.00 Megnyitó Ünnepség

10.35 Karate bemutató

11.50 Kendo bemutató

13.10 Sárkánytánc, Nagy Gong együttes

13.35 Kyudo bemutató

14.15 Aikido bemutató

16.00 J-POP koncert

16.10 Kiyo-Kito Taiko előadása

16.30 Sportverseny