2009. decemberében a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával Országos Képzőművészeti Versenyt hirdetett meg Kincsem születésének 135. évfordulója alkalmából.

Alkotások az ország minden szegletéből érkeztek: alapfokú művészetoktatási intézményekből, képzőművészeti tanszakosok munkáiból, összesen több mint 800 munka. Az művek között fellelhetők voltak festmények, grafikák, szénrajzok, linónyomatok, tűzzománc képek, néhány kisplasztika, bélyegtervek, érmek és díszdobozos plakettek is. A szakmai zsűri kategória és életkor szerint válogatta ki a legérdemesebbeket, és állapította meg a helyezéseket:

„Miközben az alkotásokban gyönyörködtünk szembesültünk azzal, hogy ezek a munkák a legnagyobb szorgalommal, az életkornak megfelelő, kiváló technikai tudással készültek a gyermekeknek leginkább izgalmas „Kincsem életrajzból„. Láttuk, hogy a pályázók ismerik a híres lóval kapcsolatos történeteket. A népszerű témák között a leggyakoribb a legendás szürke cirmos macska és Kincsem barátsága volt: mert ugye a kis kedvencnek minden versenyen ott kellett lennie. Megtörtént, hogy egyik alkalommal elkallódott a cica. A ló verseny közben lassított, és úgy kereste hűséges kísérőjét. Közben lemaradt a 1-2 lóhosszal, de ez sem jelentett neki problémát, kis idő múlva -amint előkerült a cica – ismét átvette a vezetést. A futamok végén Kincsem lehajtott fejjel várta győzelme után a megérdemelt, megszokott ajándékot. Szabó Karolina színésznő, minden versenyen ibolya csokrot ajándékozott neki, amit a fejére tűzött.

Összegezve: a verseny népszerű, kedves témát ajánlott kicsiknek, nagyoknak egyaránt, ezért is dolgoztak a gyermekek lelkesen, és adták tudásuk legjavát a technikai megoldások alkalmával. A versenyen nem lehetett mindenki helyezett, de győztes igen. Ennek a pályázatnak gyermekek, felnőttek, a kiállítás látogatói – tulajdonképpen valamennyien a győztesei vagyunk, mert ezáltal közös, magyar, kultúrtörténeti értékeket képviselünk, népszerűsítünk.”

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

A kiállítás megtekinthető: 2010. március 17. – május 2.

Belépőjegy árak április 11-ig (a Húsvéti kiállítás időtartama alatt):

felnőtt 1150 Ft

gyermek és nyugdíjas 950 Ft

csoportos 750 Ft (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoportok)

családi jegy 3800 Ft (2 felnőtt és 2 vagy 3 gyermek)

Ezekkel a belépőjegyekkel a Húsvéti kiállítás is megtekinthető, azok a vár egész területére érvényesek. Felhívjuk figyelmüket, hogy április 11-ig múzeumunk csak a fenti jegyek váltásával látogatható!

Belépőjegy árak április 13. – május 2-ig:

felnőtt: 600 Ft

gyermek és nyugdíjas: 300 Ft