„Cinke, cinke, cinege, jön a tavasz, tetszik-e?” A 80. születésnapját idén ünneplő Kányádi Sándor Cicus, cinke, citera című költeményéből való a játékos ismeretterjesztő nap mottója. A játékos ismeretterjesztő rendezvényen elsősorban a gyerekek figyelmét hívják fel arra, hogy a város közepén, a kőrengetegben meg kell becsülni minden fát, fűszálat, nem is beszélve a körülöttünk élő állatokról, legyenek azok bogarak, madarak, emlősök.

A délelőtt folyamán lesz Kaláka-koncert, néptánc-tanítás és bábelőadás is. A rendezvény védnöke: dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere.

Színpadi program:

10.00 Három székláb – a Kaláka Együttes koncertje

10.45 Tánctanítás a Bartók Táncegyüttes közreműködésével

12.00 A Fabrika Műhely bábelőadása

A Franklin játszótéren a következő civil szervezetekkel játszhatnak a gyerekek:

Alapítvány a Budapesti Állatkertért

Bagolyvár Birodalom

Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület

Levegő Munkacsoport

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Magyar Természettudományi Múzeum

National Geographic Channel

Ökoszolgálat

Süni Magazin

Madarak és Fák Napja

1902-ben a világon először Chernel István ornitológus Magyarországon szervezte meg a Madarak és Fák napját. Ugyanebben az évben Párizsban az európai országok egyezséget kötöttek a hasznos szárnyasok védelmének érdekében.

Hazánkban az 1906. évi I. törvénycikk mondta ki először, hogy minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal. A természetvédelmi törvény 43. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.” A hasznos madarak védelme a madarak etetésével kezdődik, megfigyelésükkel folytatódik.