A program során az érdeklődők személyre szabott tanácsokat kaphatnak szakemberektől és önkéntes segítőktől, illetve ingyenes szűréseken is részt vehetnek. A betegnapon 9.00 és 16.00 óra között rövid ismeretterjesztő előadásokkal várják a résztvevőket, ahol nyíltan kérdezhetnek az ország vezető onkológusaitól. Szó lesz a szűrésről, megelőzésről, terápiákról, a közszájon forgó hiedelmekről, félreértésekről, de a lélek gyötrelmeiről, félelmekről is.

Magyarországon a daganatos megbetegedések vezető helyen állnak a halálozási statisztikákban. A nemzetközi elemzések is minket, magyarokat emelnek ki, ha negatív példáról van szó. Szakértők szerint 2020-ra a világon minden család tudni fogja, mi a rák. Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, hazánkban minden 7. nőnél várható, hogy élete folyamán kialakul a betegség. Ennek ellenére a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika szakemberei azt tapasztalják, hogy a nők majd 70 %-a előrehaladott mellrákkal érkezik. A kór a többi daganatos betegséghez hasonlóan fájdalmas, és fizikailag megterhelő terápiákkal jár. Az érintett nők azzal is szembesülnek azonban, hogy a rák a mai napig stigmatizáló szó. Ők maguk is tele vannak kétségekkel, félelmekkel vagy akár szégyenérzettel. Gondoljunk csak azokra a betegekre, akik műtéten esnek át, ami gyakran a legnőiesebb szerv, a mell részleges vagy teljes csonkolásával jár. Dr. Torgyík László, az onkológus elmondta: „A rák a mai napig stigmatizáló szó, és eltökélt szándékunk, hogy megküzdünk ezzel a stigmával. A napi rohanásban talán nekünk sem jut elegendő időnk, hogy nyíltan, kertelés nélkül, legjobb tudásunk szerint válaszoljunk minden kérdésére. A hangsúly azon a szón van, hogy MINDEN, mert nincs rossz kérdés, csak legfeljebb nem tudunk rá válaszolni. Merészség kell ahhoz is, hogy bevalljuk, elértük korlátainkat, nem tudunk többet tenni. Talán, nincs már rá mód, hogy további gyógyszeres, sugaras, sebészi kezelést tudjunk ajánlani, de a lélek támogatásával, az erőnlét javításával, a fájdalom csillapításával még mindig meg tudjuk tartani a minőségben élt életet. Nem ugyanazt, ami a betegség előtt volt, nem ugyanazt, ami a kezelés alatt volt, de az emberi méltóságot megtartót.”

A betegség korai felismerése a valódi ellenszere a magas halálozásnak. A megelőzéshez, a korai felismeréshez nélkülözhetetlen az egészségtudatos élet, de ha kialakul a betegség, akkor merjünk és akarjunk kérdezni és tenni annak érdekében, hogy a gyógyulás minél sikeresebb és hosszantartóbb legyen. A rendezvény, ami a Semmelweis Egyetem Radiológiai Onkoterápiás Klinika kezdeményezésre rendhagyó és hagyományteremtő módon 2009 május 9-én elindul, azt a célt szolgálja, hogy az egészséges nők ráébredjenek arra, hogy mi a korai felkismerés lényege, és a betegek feltehessék kérdéseiket mindazon szakembereknek, akik a gyógyulás folyamán közreműködnek.

Program:

A program során az érdeklődők szakemberekkel és önkéntes segítőkkel beszélgethetnek, valamint rövid ismeretterjesztő előadásokon, ingyenes szűréseken is részt vehetnek.

09:00 Megnyitó – Dr. Dank Magdolna – Halász Judit

09:30 Egészséges emlő, beteg emlő (Mitől daganat a daganat?) – Prof. Dr. Kulka Janina

10:00 Szűrés vagy felfedezés? – Dr. Dömötöri Zsuzsanna

10:30 Megelőzés. Mire figyeljünk? – Dr. Szita Anita

11:00 Daganatom van? …. az első döbbenet – EGY VOLT BETEG és Dr. Zergényi Éva

11:30 Hova forduljak? Mit tegyek? Választhatok? – Dr. Tóth Andrea

12:00 Gyógyszer? Műtét? Sugár? (Egyénre szabott kezelések!) – Dr. Dank Magdolna

12:30 Félelmek, hiedelmek, mellékhatások, megoldások – Dr. Szentmártoni Gyöngyvér

13:00 A lélek gyötrelmei, remények és kétségek – Gerlei Zsolt

13:30 A tükör előtt – Dr. Molnár Béla

14:00 Beszéljünk a kar duzzanatról (lymphoedema), van megoldás? – Dr. Szitkay Sándor

14:30 Azt hallottam ….. – Dr. Borbényi Erika

15:00 Titok? Métely? Átok? – F. Galló Béla

15:30 Mindennapok örömei – Bacsa Erzsébet

Egyéni konzultációs lehetőség – onkológussal, sebésszel, plasztikai sebésszel, pszichológussal, dietetikussal, gyógytornásszal, lymphológussal.

Minden érintettet érdeklődőt szeretettel várnak!