A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a fesztivál keretén belül három szórakoztató programmal is készül látogatóinak:

„Pincétől a padlásig, avagy szórakoztató vártörténet”

A több, mint száz esztendős Vajdahunyadvár titkaival ismertet meg szórakoztató vártörténeti séta keretében ez a program. A Vajdahunyadvár építészeti stílusjegyeinek szemrevételezése közben programunk a pincétől a padlásig bemutatja a soktornyú épületet. A séta során a kalandvágyó látogatók a máskor rejtve maradó részeket is megnézhetik: a Jáki kápolna melletti kerengőt és a múzeum könyvritkaságokban bővelkedő könyvtárát. Néhány régi, különleges könyv bemutatására is sor kerül.

A séta időpontja: 2008. október 1. (szerda) délelőtt 10 órai kezdettel

Belépődíj: csoport jelentkezése esetén (35 főig) 5000 Ft.

Egyéni érdeklődés esetén 600 Ft/fő.

A sétát vezeti: Juhász Gabriella közművelődési munkatárs

A programra jelentkezni a 06 1 363-2711-es telefonszámon, vagy a juhaszg@mmgm.hu e-mail címen lehet.

„Múzeumok délidőben, avagy két portré – két szenvedély"

Ez a szokatlan időben tervezett, tartalmas múzeumi program a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban most nem különleges műtárgyakat, állatokat, növényeket mutat be, hanem lehetőség nyílik két különleges szakmai út megismerésére:

1. Dezső Ákos preparátort, aki a múzeum régi dolgozója, műhelyében ismerhetik meg az érdeklődők. A preparátor bepillantást nyújt a preparálási munkafolyamatokba, megmutatja műhelyét, beszél érdekesebb munkáiról, különleges, fortélyos kiállítás-kivitelezési módokról, munkásságáról.

2. Szabó László a múzeum munkatársa, tudományos kutató, aki ilyen és nem ilyen minőségében is érti a virágok nyelvét. Saját és mások által termesztett virágkülönlegességekkel, az orchideákkal foglalkozik, és nem csak velük, hanem róluk is tud beszélni. A látogatók megismerhetik az orchideát, ezt a különlegesen szép virágot. A program előzetest nyújt a december elején a múzeumban megrendezésre kerülő orchidea kiállításból.

A programok időpontjai:

2008. október 8. (szerda) 12 órai kezdettel – találkozás Dezső Ákos preparátorral

2008. október 22. (szerda) 12 órai kezdettel – találkozás Szabó László múzeológussal

Belépődíj: csoport jelentkezése esetén (35 főig) 5000 Ft

Egyéni érdeklődés esetén 600 Ft/fő.

Moderátor: Csók Márta közművelődési főosztályvezető, múzeumpedagógus

A programra jelentkezni a 06 1 363-2711-es telefonszámon, vagy a csok@mmgm.hu e-mail címen lehet.

„Művészetek találkozása, avagy nemez van a fejünk fölött…"

A honfoglaló magyarság őstörténetével ismerkedhet az, aki ezen a különleges élményt nyújtó programon részt vesz. Megtudhatják, honnan, hogyan és hová érkeztek a kazah nemezsátorban (jurtában) lakó honfoglaló magyarjaink? Hogyan osztották be a jurtában a teret, mi volt a „női” és a „férfi” oldal, milyen öltözékeket láthatunk itt: kazak, kaftán, pendely, nadrág, veretes öv, süveg és a különféle anyagok: kender, len, brokát, gyöngyökkel díszítve, ezüsttel díszítve. Mit jelent az „égig érő fa”? Az ősmagyarok hitvilágában mit jelentettek a testlelkek, a szabadlelkek és az álomlelkek? Mi volt a rovásírás? Ennek technikáját, alkalmazását is megpróbálhatják. Kik voltak az emberfeletti erővel rendelkező sámánok? Sámán dobolás, sámán énekek csendülnek fel, beszélünk a honfoglaló magyarok harcmodoráról, a gyűjtögetés, a tárolás és az egészséges táplálkozás fortélyairól is. Sámándobolás a kiállításban felállított jurtában.

A különleges programhoz kapcsolódik: családfa készítés, rovásírás, régészeti bemutató állatcsontokból.

A program időpontja: 2008. október 11. (szombat) délelőtt 10 órai kezdettel

Belépődíj: 500 Ft/fő (+ 500 Ft belépőjegy)

A programot vezeti: Wellisch Maya drámatanár

A programra jelentkezni a 06 1 363-2711-es telefonszámon, vagy a wellisch@mmgm.hu e-mail címen lehet.