Négy év után ad otthont újra a legrangosabb hazai amatőr versenynek, az OTP Bank Magyar Amatőr Nyílt Golfbajnokságnak a bükfürdői Birdland Golf & Country Club, ahol óriási készülődés előzi meg az eseményt. „Nagy elismerés számunkra, hogy nálunk kerül megrendezésre a Nyílt Bajnokság, annak külön örülünk, hogy sok a nevező, ez azt mutatja, hogy újra neve van a Birdlandnek” – mondta el Balogh Károly klubigazgató.

Hozzátette, hogy „a Senior Eb két helyszínére is ellátogattunk ötleteket ellesni, hogy minden tökéletes legyen nálunk is. A pálya jól játszható lesz, bár kicsit kevesebbet esett az eső mostanában, mint szerettük volna, a greenek, az elütők és a pálya összességében is megfelelő állapotban van. A verseny alatt nagyon sokan fognak dolgozni a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében, mindent megteszünk, hogy sikeres legyen a bajnokság.”

A verseny ma indul a hivatalos gyakorlónappal, valamint a délutáni megnyitóval, ahol Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke köszönti a játékosokat, és ekkor kerül sor a játékosok bemutatására és a Versenybizottság pályával, helyi szabályokkal kapcsolatos tájékoztatójára is. A gálavacsorát hagyományosan a második versenynap estéjén rendezik, míg az ünnepélyes eredményhirdetésre az utolsó forduló végét követően egy órán belül kerül sor.

Pozitív fejlemény, hogy az alacsonyabb hendikep limit ellenére jelentősen nőtt idén a Nyílt Bajnokság indulóinak száma, különösen a külföldiek, illetve a hölgyek esetében – a 92 versenyző között 18 külföldi és 20 nő van. A nyolc országból érkezett külföldiek között több nagyon erős játékos van, köztük két plusz hendikepes is, a cseh Viktor Skalle és a német Saskia Hausladen. Utóbbi a női verseny legnagyobb esélyese, amelyben egyébként is nehéz dolguk lesz a magyaroknak, hiszen hat hölgy is jobb hendikeppel rendelkezik, mint a magyar bajnoknő, Szurovszky Zsófia.

A férfiak mezőnyében Viktor Skalle mellett az idén fantasztikus eredményeket produkáló Kővári Dániel a legnagyobb esélyes, aki arra készül, hogy a Magyar Kupa, az Amatőr Bajnokság és a Junior Open után az utolsó egyéni szövetségi versenyt is megnyerje. A két esélyes legnagyobb ellenfelei a szlovák Gajan Maros, illetve a Magyar Bajnokságon emlékezetes küzdelemben második helyet szerző ifj. Tóth János lehet, és remélhetőleg az Ericsson Junior Válogatott tagjai is jól fognak szerepelni.

A Nyílt Bajnokság eredményei természetesen nyomon követhetők lesznek a webes livescoringon, amely ugyancsak nagy fejlődésen esett át. Mint Balogh Károly elmondta, külön lesz követhető a férfiak és a nők versenye, ráadásul a játékosok eredményeit egyből a netre vezetik fel az adminisztrációt végző munkatársak, így sokkal gyorsabb és igazán felhasználóbarát lesz az eredmények követése.