Mert Tokaj-Hegyalja bizony nagy. Hosszan nyújtózik délnyugat-északkelet irányban a borvidék, melynek bora hű tükre a sokat látott, mindig kissé rebellis, mégis érzelmes, örök magyar tájegységnek.Ezért Tokaj – ebben jobbára hazai és nemzetközi szakmai egyetértés mutatkozik – első az egyenlők közt: a 22 csonka-magyarországi borvidék zászlóshajója, mely negyven plusz két évtized hánykolódása, iránykeresése után rátalálni látszik útjára.

1990 után, de különösen az elmúlt 15 évben nem csupán a bűnös rossz ízlés által megtépázott hírnevű különlegesség, az aszú hírneve állt helyre, hanem megszületett a Nagy Száraz Tokaji Bor. Ennek alapja – ebben sincs vita a hozzáértők között – a joggal saját fajtánknak tekintett furmint, de mellette ott a hárslevelű, a sárgamuskotály, a kövérszőlő, a kabar és a zéta, melyek kimeríthetetlen varázslatossága nagy szabadságot ad a tokaji gazdáknak a lenyűgözően sokszínű geológiai adottságok, a területi sajátosságok, szakkifejezéssel élve a terroir utánozhatatlan egyediségét.

Hogy mindezt a hazai borkedvelő közönség is átfogó egységben láthassa, március 28-án 14 órától első ízben kerül sor az egész hónapban zajló, a borvidékre koncentráló Tokaj Grand programsorozat csúcseseményére, a Nagy Tokaji Kóstolóra az öt csillagos fővárosi Corinthia Hotel Budapestben (VII., Erzsébet körút 43-49.), melynek célja, hogy bemutassa a borvidéken lassan legfontosabbá váló száraz tételeket, az ezerarcú aszút és a szőlő ízét megőrző kései szüretelésű édes borokat. A Tokaj Grand seregszemléjén 70 tokaji pincészet sorakoztatja fel aktuális kínálatának legizgalmasabb tételeit, a hegy levén túl azonban bemutatkoznak a borvidék éttermei, szállodái, borászati önszerveződései és Hegyalja sajátos kulturális programjai is. A prémiumboros rendezvények szervezésére szövetkezett Winelovers csoport tematikus eseményei sorában kiemelt szerepet szán a kiemelt borvidék bemutatójának, ezért a többé-kevésbé megszokott menetrendhez képest több újítás is lesz, például külön aszú-termet alakítanak ki, ahol az érdeklődők – külön térítés ellenében – a szokásos sétáló kóstoló helyett ülve, szakavatott pohárnok (sommelier) segítségével kóstolhatnak.

Nyolc mesterkurzus is segít eligazodni a tokaji borok világában, megismertetve az 1993-tól napjainkig terjedő 22 éves időszakban végbement fejlődést, természetesen ezen intervallum borain keresztül. Emellett megismerhetjük a tokaji száraz borok külhoni vetélytársait, találkozhatunk a Mádi Kör legizgalmasabb tételeivel, a borvidék úttörője, Szepsy István (a 2001-es Év Bortermelője cím díjazottja) vezetésével elmélyedhetünk a hegyaljai termőhelyek sajátosságaiban), nemzetközi szaktekintély segítségével ismerkedhetünk meg a teljes megújulásban lévő Tokaj Kereskedőház időszerű kínálatával, továbbá tematikus kóstolósorok idézik fel a borvidék három jelentős rendezvényének (Bor, mámor… Bénye, Tokaji Ősz, Mindszent Havi Mulatság) szellemiségét.

A Nagy Tokaji Kóstolóra a belépő elővételben 7900 forint, a helyszínen 10 900 forint, a VIP-jegy ára 13 900 forint. Részletes információk a mesterkurzusok külön ellenértékéről, a programokról a www.tokajgrand.hu oldalon, illetve a https://www.facebook.com/events/782995485124245 Facebook-oldalon találhatók.

Ágoston Balázs