A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, temérdek új ismeret megszerzésére is; s a jóféle borok mellé finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

A bor szülőhelyével való találkozás mindig különleges élmény. A szőlőtáblák között megbúvó évszázados pincék, a varázslatos pincefaluk, az élénk zöldben harsogó borvidékek a túrázóknak különleges hangulatot kínálnak. A jó hangulat mellett tartalmas ismeretszerző kirándulás célpontja lehet a pünkösdi rendezvény! Nem véletlen, hogy a borgasztronómia külföldön vezető helyet foglal el a rendszeresen kirándulók programjaiban és nálunk is egyre kedveltebb! A bor bizalmi termék. Ezért nagyon fontos, hogy az érdeklődők megismerhessék a legjobb pincéket, s hírvivői lehessenek ennek a sokak számára ismeretlen, vonzó, új világnak. Az elmúlt év pünkösdjén országszerte már mintegy 23 ezer ember élvezhette a borászatok és a pincészetek vendégszeretetét.

A Nyitott Pince Napokon a vendégfogadó pincészetek arra vállalkoztak, hogy – kevés kivételtől eltekintve – a három napból minimum két napon 9 és 19 óra között nyitva tartanak és fogadják az érdeklődőket. A helyszínen a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket, megtekinthetik a pincészetet és kedvezményesen – akár ingyenesen, vagy féláron – kóstolhatják meg a pince borait, s a vásárolt borok árából is engedményt kapnak.

A Nyitott Pince Napokra bejelentkező pincék listáját folyamatosan nyomon követheti a www.nyitottpince.hu honlapon. Javasolt tájékozódni a pince megközelíthetőségéről, a kedvezményekről és a fogadás egyéb részleteiről is.