2009-ben ezúttal az V. kerületi BELVÁROSI FESZTIVÁL (2009. június 5-6.) keretein belül zajlanak az ÖNKÉNTESEK NAPJA programjai. Június 6-án szombaton 14 órától várnak minden érdeklődőt az Erzsébet téri GÖDÖR klub feletti szabadtéri területen, ahol olyan civil szervezetek mutatkoznak be, akik nagy számú önkéntes bevonásával végzik tevékenységeiket és folyamatosan várják az új bekapcsolódókat. A leendő önkéntesek és érdeklődők az ÖKA sátrában kapott Civil Útlevéllel járhatják végig a helyszíneket és az ott elvégzett feladatokért cserébe pecsétet kapnak az útlevelükbe. A pecsétekkel teli dokumentum az ÖKA sátorban váltható be ajándékokra.

Emellett egész nap 09.30-tól 22 óráig folyamatosan zajlanak 5 színpadon és 4 helyszínen a BELVÁROSI FESZTIVÁL programjai gyermekprogramokkal, filmvetítésekkel, jazz és világzenével, táncdal koncertekkel. Részletes program és a résztvevő civil szervezetek listája a Belvárosi Fesztivál link alatt található.

A nap folyamán az Önkéntes Központ Alapítvány sátrában könyvgyűjtést rendeznek. A Magyarországon az ÖKA által menedzselt Maradjon Aktív, Legyen Önkéntes! elnevezésű európai senior önkéntes program folytatásaként a Romániában járt négy magyar önkéntes javaslatára magyar nyelvű könyveket gyűjtenek erdélyi falvakban és kistelepüléseken szórványban lévő iskolák 6-14 éves tanulói számára. Ezzel az akcióval csatlakoznak a Kolozsvárról induló, romániai KARAVÁN elnevezésű programhoz, melynek célja a romániai önkéntes központok végigjárásával az önkéntes munka népszerűsítése, jótékonysági könyvgyűjtéssel kiegészítve.

A szervezők kérik a látogatókat, hogy ha tehetik, hozzanak egy mesés vagy szépirodalmi könyvet, verses kötetet vagy művészeti kiadványt! A könyvek leadhatók: a rendezvényen az ÖKA sátorban 10 és 18 óra között, vidéken: az Önkéntes Központok szervezésében, június 6-át követően pedig az ÖKA irodájában. Cím: 1053 Budapest, Múzeum krt. 23-25. 4. em. 17. szerdánként 13 és 17, csütörtökönként 13 és 16 óra között.

Ha többre kíváncsi az önkéntességről, nézze meg a NAP alkalmából készített kisfilmeket a You Tube-on, melyben önkéntesek beszélnek motivációjukról és az általuk végzett tevékenységről.