A Múzeumok Őszi Fesztiválján országszerte mintegy 110 Múzeum több mint 700 programmal várja az érdeklődőket és a szakembereket. A Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozatát immár harmadik alkalommal rendezik meg, amelyen a látogatók különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon vehetnek részt.

A Régészet Parkban a Szezonzárón a látogatókat a múzeum munkatársai „álruhát„ öltve várják, és a kosztümös múzeumi program keretében ismerkednek korokkal, tárgyakkal, őskori környezettel.

10-12 óráig „Különleges őskori akadályversenyen” vehetnek részt a családok, csoportok, osztályok, akik számára kiderül, milyen titkokat rejtenek az „őskori” házak, a kemencék és a különleges halomsírok.

12-13 óráig az „Ételkóstolón” korabeli recept alapján készült „kőköri egytálételt” kínálnak. Egész nap rekonstruált kemencében, helyben készült őskori lepényt kóstolhatnak azok, akik szeretik a gasztronómiai különlegességeket.

13-16 óráig a „Kézműves foglalkozáson” kedvenc tárgyainkat, kedvenc díszeinket készíthetik el a résztvevők. Korabeli technikával készíthetnek őskori ékszereket, poncolhatnak, csontot csiszolhatnak és fúrhatnak őskori íjfúróval. A jó munka eredményeként elvihetik haza az elkészített tárgyakat.

Egész nap: megtekinthetik a „Tablókiállítást” az év témáiból, amely az őskor és a régészettudomány különböző területeit mutatja be, mint pl. a kísérleti régészet, az ősi építési módok, a régészet, a régészeti növénytan és a viselettörténet. A településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok” közül megtekinthetik az eredeti helyszínen rekonstruált látogatható halomsírt.

A Régészeti Park október 31-én zárja be kapuit, addig is várja a régészetet, történelmet kedvelőket, a fesztiválhoz kapcsolódva „kosztümös idegenvezetést” is tartanak bejelentett csoportoknak. 2009. április 1-jétől újra gazdag programokat, szolgáltatások nyújtanak látogatóiknak!

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A rendezvény helyszíne: Régészeti Park, Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1.

www.matricamuzeum.hu