A négy hét alatt több mint száz programot kínáló szegedi Dóm Téri Advent a kapcsolatok örömünnepe. Alkalmat ad a baráti találkozásokra, a forraltboros-sültgesztenyés beszélgetésekre, a tűz melletti kézfogós csöndekre és a vidám, családi együttlétekre is.

A színes programok nyitányaként, pénteken a Hollóének Hungarica középkori hangszeres muzsikával invitálja a vásári nézelődőket jókedvű, karácsonyi éneklésre. A nap legüdébb színfoltjának ígérkezik zenés-jelmezes felvonulásuk, a Széchenyi tér-Kárász utca-Dugonics tér-Dóm tér útvonalon haladva, ahol a társulat táncra is csábítja menet közben a vállalkozó szelleműeket, és koncerttel zárja az estet.

Hétvégén a családoké a főszerep. Szeleburdiék két mesejátékkal, a Szalmaszáli mendemondák és az Antantémusz folk-koncerttel várják a legkisebbeket, a 10×15 méter alapterületű bálalabirintus mellett.

A szalmafalak vasárnapi zenei kínálatában megtalálható a hangszeres népi muzsika és az akusztikus soul-blues-rock műfajt képviselő, angolul éneklő Eda és az All in.

Az este legfelemelőbb pillanata minden bizonnyal, az ország legnagyobb adventi koszorúján az első lila színű gyertya meggyújtása lesz. A Dóm téri fonat nem csupán lenyűgöző méretivel hívja fel magára a figyelmet, hanem azért is, mert kizárólag természetes anyagokból készült, ötnapi munkával. A reményt és bűnbánatot kifejező gyertyaláng fellobbanása alatt a Borostyán együttes megzenésített versei hallhatók.

Az értékőrző motívumok vonulnak végig a hét első napján is, amikor a közkedvelt helyi Cuháré Tánc és Népzenei Műhely moldvai és gyimesi folkműsort ad elő. Igazi kultúrcsemegének ígérkezik a Fondor Zenekar fellépése is. Az együttes különlegessége, hogy tagjai olyan huszonéves fiatalok, akik szívből elkötelezték magukat Kalotaszeg, Szilágyság és Szatmár falusi, magyar népzenéjének megszólaltatása mellett.

Kedden ismét Apáról fiúra szállnak a bálamuzsikák, a szerda pedig utazásra csábít mindenkit. Egy interaktív szalmamese részesei lehetnek a gyerekek, míg a nagyobbak a Szeged Linedance Klub jóvoltából amerikai tájakra repülhetnek a country fülbemászó dallamaival. Az egykori gyapotföldi munkaének igazi farmerzeneként vált világhírűvé és népszerűvé. A rá táncolt koreográfia, a linedance, valódi vérpezsdítő szórakozást ígér.

A Bálaszínházba csütörtökön látogatók karácsonyi dalokat énekelhetnek, és a talányos nevű SHit Gyülekezete formáció meglepetéskoncertjének részesei lehetnek.

A Dóm Téri Advent első hete, több mint 20 ingyenes produkcióval, hangulatos, szabadtéri kézműves vásárral és egy gyertyalánggal visz közelebb Karácsony ünnepéhez.

Részletek: www.domter.hu