Új, hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre invitálja az érdeklődőket a tematikus prémium-borseregszemlékre szervezésére szakosodott Winelovers csoport június 20-án.A Pezsgő Szalon célja annak bemutatása, hogy a nemes nedű nem csak az ünnepek, különösen nem csupán a téli időszak itala. A kezdődő nyár éppenséggel ideális időszak arra, hogy megbizonyosodjunk, egy jól lehűtött pezsgő, gyöngyöző- vagy habzóbor mennyire frissítő hatású lehet.

S hogy mi a különbség köztük? Megmondjuk: a gyöngyöző bor buboréktartalma természetes módon (ez erjedés során) vagy szén-dioxid mesterséges hozzáadásával egyaránt képződhet, a palackban pedig 1 és 2,5 bar között alakul a nyomás. A habzóbort mesterséges szén-dioxid-hozzáadással készítik, a palackban legalább 3 bar nyomásnak kell lennie. A pezsgő buborékjai ellenben kizárólag természetes úton, az erjedés során jönnek létre, a nyomás legalább 3 bar kell legyen. Mindhárom italban közös ugyanakkor, hogy sokoldalúan fogyaszthatók a fineszes gasztronómiai párosításoktól az egyszerű felüdülésig.

Hazánk egykor pezsgőnagyhatalom volt, maga az elnevezés nem kisebb személyiségtől származik, mint gróf Széchenyi István, aki 1830-ban megjelent Hitel című történelmi jelentőségű művében írta le először. Az első magyar pezsgőgyárat még korábban, 1825-ben alapította Pozsonyban Schönbauer Mihály és Fischer János, ezt továbbiak követték az ország számos településén. Az 1900-as évek elején évente közel nyolcmillió pezsgő készült Magyarországon, és ezzel hazánk Franciaország után a második legjelentősebb termelő volt a világon.

A hagyomány kötelez, az utóbbi években egyre többen fordulnak a tradicionális palacérleléses pezsgőkészítés felé. A Pezsgő Szalon és a Nagy Pezsgő Kóstoló célja bemutatni, hol is tart a magyar pezsgőkultúra, egyszersmind ízelítőt kínál a nemzetközi mezőnyből is

A gondolat jegyében számos vendéglátóhely, borkereskedés egész júniusban a pezsgőre fókuszál, a hónap kiemelkedő eseménye pedig a Nagy Pezsgő Kóstoló, amelyre június 20-án 14 és 22 óra között kerül sor a budapesti Corinthia Hotelben (VII. kerület, Erzsébet körút 43-49.) Az eseményről, illetve a részvételről részletes információ a http://pezsgoszalon.hu internetes oldalon található.

Ágoston Balázs