Nem fehér, nem vörös, de nem is rozé – siller! Tíz szekszárdi pincészet mutatja be a reneszánszát élő stílusban készített borait Budapesten március 27-én.A siller átmenet a rozé és a vörösbor között: készítésekor az előbbinél tovább, az utóbbinál rövidebb ideig áztatják a törkölyön a kékszőlő kipréselt mustját, így az piros lesz, de nem mélyvörös. A belőle készült bor pedig vibrálóan izgalmas, fő karakterét a fűszeresség adja. A siller a magyaros ételek (paprikások, pörköltek, halászlé, lecsó) ideális kísérője, nem lepkekönnyű, de nem is nehéz, testes bor. A műfaj az utóbbi években szerencsére reneszánszát éli, Szekszárdon több pincészet is igyekszik felépíteni lokális márkaként, színére utalva fuxli (a borvidék gazdag sváb hagyományokkal rendelkezik, a német Fuchs rókát jelent) elnevezéssel.

E törekvés jegyében mutatja be tíz borászat: az Eszterbauer Borház, Göndöcs Lajos, a Heimann Családi Birtok, ifjabb Márkvárt János, a Merfelsz Pince, a Mészáros Borház, a Posta Borház, a Prantner Pince, a Sebestyén Pince és a Takler Borbirtok a 2014-es esztendő legszebb sillereit március 27-én 14 órától a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft. szervezésében a fővárosi Vinopiano Borbár és Galériában (1114. Budapest, Bartók Béla út 1., a Szent Gellért térnél.) Bővebb információ: +36 74 673 709, +36 30 235 5160, www.szekszardibor.hu

Á.B.