Húsz évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon, elsőként Lengyelországban tartottak szabad választásokat, ami kihatott a keleti blokk valamennyi országára.

Augusztus 19-én három órára megnyílt a vasfüggöny Sopron közelében, amelynek folyományaként szeptember 10-én a Németh-kormány végleg megnyitotta Magyarország nyugati határát az NDK-menekültek előtt.

Mindez hozzájárult a berlini fal leomlásához november 9-én, s hatással volt a november 17-i tüntetésekkel kezdődő bársonyos forradalomra Prágában, a novemberi demonstrációkra Szófiában, valamint a romániai forradalomra is karácsonykor.

A Freedom ’89 elsősorban nem politikai rendezvény, hanem a szabad kultúra és művészet ünnepe. Az estét egy művészeti kerekasztal-beszélgetés nyitja meg, amelynek résztvevője Fekete Ibolya filmrendező, ef Zámbó István képzőművész, zenész, performer és Szemző Tibor zeneszerző, akik Lévai Balázs műsorvezető moderálása mellett az 1989-es változások kulturális és művészeti aspektusairól beszélgetnek.

Ez után könnyűzenei koncertek követik egymást, láthatunk egy színészre és két zenészre komponált fuzionális performanszot a bolgár-magyar Malko Teatro előadásában. Fellép a szlovák, ethnobeat zenét játszó Druzina együttes, a lengyel pszichodelikus rock legendás képviselője, a Kormorany zenekar, a különböző zenei irányzatok között könnyedén egyensúlyozó cseh női a capella formáció, a Yellow Sisters, Ágoston Béla népzenei improvizációk által befolyásolt vonulós zenekara az Agostones, valamint az ethno-blues és country-rock zenét játszó Nightlosers Romániából. Az estét DJ Matthias Schaffhäuser, a német techno és house zenei szcéna meghatározó szereplője zárja.

Dr. Nagy Márta, a Goethe Intézet kulturális vezetője elmondta, azért döntöttek mellette, mert a techno zenei kultúra nagyon szorosan kapcsolódik a Fal leomlásához, mivel a kulturális újraegyesítés ezen a platformon vette kezdetét. Másrészt ez egy olyan műfaj, amely Németországból indulva hódította meg a világot. A mára már kultikussá vált német dj-k számára ez a zenei hangzás a Fal leomlásának zaját adja vissza, s a térre, a szabadságra való igényt érzékelteti.