A napfény városa régóta nem látott olyan kemény telet, mint az idei – így február végén eljött az idő, hogy Szeged népe elbúcsúzzon a nagy hidegtől, és felkészüljön a tavasz érkezésére. Hogy a télbúcsúztatás vidáman teljen, a Klauzál téren ebben az évben is megrendezik a téltemető ünnepet.

A kicsiket és nagyokat egyaránt színes programok várják a város szívében. Az apróságok bepillanthatnak Szűcs Dorka banyázdájába, táncolhatnak a mesetáncházban, vagy megnézhetik a Barboncás Egyesület bábműsorát, amíg a nagyobbak a kézművesek portékái között válogathatnak. Délután a Kravaiar együttes betyárvilág-muzsikája, elzenélt versei zárják a szombati programot.

A vasárnapi nap a bolgár Martenica-ünnep jegyében zajlik. E tavaszköszöntő hagyomány szerint a régi időkben a bolgár emberek a házukban fellelhető összes piros textíliát kiteregették, hogy ezzel űzhessék el a gonoszt. Az ünnep reggelén pedig „Bába Márta”, azaz „Márta néni” fentről figyelte az eseményeket, és ha öregasszonyt látott, visszakergette a házba, nehogy elriassza az érkező tavaszt.

Szegeden azonban nem a gonosz, hanem a tél boszorkája várja majd a Klauzál térre érkezőket, akik a Télbanya szoknyájára minden bút és bánatot tartalmazó üzenetet feltűzhetnek. Vasárnap háromszor is megszólal majd az ágyú, hogy elűzze a telet, a Szegedi Téltemetés zárásaként pedig a Klauzál térről a Dóm térre indul a téltemető menet, hogy ott máglyán égessék el a Télbanyát – és ezzel vessenek véget az idei zord, didergős télnek.

A program részletei itt: www.domter.hu