A rendezvény ötletgazdája, igazgatója dr. Zárug Péter Farkas politológus, aki ezzel a rendezvénnyel szándékozik bekapcsolni a magyar tudományos életet a világ számos országában jelentkező Science Fest mozgalomba. Az I. Tudományfesztiválra kilátogatók a magyar tudományos élet színes forgatagába pillanthatnak be. Találkozhatnak előadásokon Magyarország sztártudósaival, kipróbálhatják a hazai fejlesztésű hidrogénautót a Hy–go-t, ingyenes tárlatvezetésen vehetnek rész a XX. századi nagy tudósainkat bemutató „Akik a XX. századot csinálták” kiállításon a Nemzeti Múzeumban, és először nézhetik meg együtt az UNESCO jegyzékébe felvett öt jelentős tudományos örökségelemet a „Memory of the World Emlékkiállítás” keretében.

A Kulturális Örökség Napjai programon belül pedig a Múzeumkertben találkozhat a nagyközönség a karcagi birkafőzőktől, a mezőkövesdi matyók és a magyar solymászokon át a mezőtúri fazekasokig, akik mind bepillantást engednek a magyar szellemi örökség ápolásába. A magyar innovációt, a világban elismert sztártudósainkat, valamint a magyar szellemi és tudományos örökségünket bemutató I. Tudományfesztivált három nagy múltú kulturális-tudományos intézmény, a Magyar Nemzeti Múzeum, a TIT Kossuth Klub Egyesület, valamint a Bolyai Pedagógiai Alapítvány szervezi.

Az előadásokkal, látványos kísérletekkel és esti nagykoncertekkel jelentkező program ingyenesen várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat a Múzeumkertben szeptember 17–19. között. A fesztivált szeptember 17-én délután négykor Szőcs Géza kulturális államtitkár és dr. Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere nyitja meg.

Teljes program a www.tudomanyfesztival.hu honlapon.