Mindezt játékos, érdekes formában, hangsúlyozva, hogy a szellemi értékek újrafelfedezése legalább olyan fontos tevékenység, mint a tárgyak ismételt felhasználása. Épített, természetes és kulturális környezetünk, örökségünk ugyanis egyaránt védelemre szorul.

Nem véletlen a civil szervezetek részvétele, a programban ugyanis a Kárpát-medence különböző tájegységeiről érkező művészek is részt vesznek, hozzáadva a közöshöz saját szűkebb hazájuk hagyományait.

A karácsonyi ünnepkörbe illeszkedő háromnapos eseménysorozat december 11-én kezdődik négy órától a Erdélyi Magyarok Egyesülete székházában (Budapest, V. Molnár utca 5.) sütemény-versennyel, népdalokkal, táncházzal. Másnap az Egyesült Magyar Ifjúság klubhelyiségében (Budapest., VI. Bajcsy-Zsilinszky út 59.) folytatódik tulipán-rajzversennyel, kézműves foglalkozásokkal, mesemondó-vetélkedővel és az Újrahasznosított Mesék című gyermek-divatbemutatóval.

Az újrafelhasznált hulladékokból készült ruhákat Benedek Elek meséi ihlették.

13-án pedig a VAM Design Center a házigazda, ahol már tíz órától lesz öko-designfesztivál, Cimbora-játszóház (játékok, ajándékok készítése), környezetvédelmi vetélkedő, míg a felnőttek számára kerekasztal-beszélgetést szerveznek a hagyományok újrahasznosításáról a divatszakma, a néprajztudomány, a pedagógia és a média részvételével.

Ágoston Balázs