A program szeptember 6-án, és 7-én a Boregyetemmel kezdődik. Első nap a piacvezető magyar bor márkákról hallhatnak – kóstolóval egybekötött – előadást Romsics Lászlótól, a Törley Pezsgőpincészet főborászától majd a magyar rosékirály, Dúzsi Tamás beszél a roséban és a sillerben rejlő lehetőségekről, végül Dr. Csizmadia András vezeti be a hallgatókat a sajtok és borok harmóniájának rejtelmeibe. Második nap a történelmi Magyarország borvidékeiről és lehetőségeiről tart előadást Förhénci Horváth Gyula etnológus és bemutatkoznak a határon túli magyar borászatok is.

Szeptember 8-án, 16.00 órakor a Magyar Nemzeti Galéria C-épületében nyílik Szalay Zoltán, fotóriporter (F)elszállott a páva című, múltidéző fotókiállítása.

A szeptember 8-án kezdődő budavári ünnepi forgatagon 15 ország több mint 200 borászata és két színpadon közel hatvan kulturális produkció várja a látogatókat. A Borkiállítás és Vásáron Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken, többek között a 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik. Díszvendég a Kárpát-medence határon túli magyar borászata.

A Borkiállítás és Vásár ünnepélyes megnyitóján, szeptember 8-án, 18.00 órakor, a Borfesztivál nagyszínpadán Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mond köszöntőt.

Nyitókoncert este 20.30 órakor a Hooligens-szel. Öt napon át, két színpadon, igazi sztárparádéra lehet számítani. Fellép többek között: Agostones, Bartók Béla Férfikar, Benkó Dixieland Band, Dresch Quartet, Csík Zenekar, Ghymes, Etnofon zenei Társulás, Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, Hot Jazz Band, Jazzsteps, Lovász Irén és Zenekara, Pribojszki Mátyás Band, Orosz Zoltán Trió, St. Martin, Tabulatura, Tiborcz Quartett, Vivat Bacchus együttes. A zárónapon, vasárnap a cigányzene virtuózai kápráztatják el a közönséget: a Técsői Banda, Tcha Limberger és zenekara, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar, és Pál István Szalonna és bandája &Kalotaszegi Allstars lép a színpadra.

Lesz borbíráló tréning és Fesztivál Bora választás a VinAgora sátorban, pezsgőlovag avatás a nagyszínpadon, szüreti felvonulás és néptánc-gála, játék és meglepetés.

A kiváló borok mellett sokszínű, tájjellegű gasztronómiai kínálat várja a látogatókat. Ínyencek, nagyétkűek, édesszájúak egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót. A már jól bevált borkorcsolyák, sajtok, a tapolcai pisztráng, balatoni süllő, jókai bableves, sült kolbász, és a töki pompos mellett érdemes lesz megállni az Oroszlános udvar bejárata előtt, ahol a Kárpát medence elfeledettnek hitt ételeit lehet megkóstolni. Mint a Savanyú tormalevest belsőségekkel, zöldségekkel, a Kakastaréjos aprólékokat házi tarhonyával, a Füstölt borjúnyelv sütőtök pürével, vagy a Vadragu mákos nudlival, amelyek olyanok, mint amilyeneket nagyanyáink otthon főztek még. Lesz Szittya pita, Embörös rétes és idén először Pogácsa és Perecház, Kürtöskalács is lesz.

A focirajongók is örülhetnek, mert az idén a Borfesztiválhoz kötődően a Magyar BorÁsz Válogatott a Német BorÁsz Válogatottal mérkőzik meg szeptember 10-én, pénteken, délután 5 órai kezdettel a Margitszigeti Atlétikai Stadionban. Másnap pedig a német válogatott tagjai mutatják be boraikat 13 órától a Budavári Borfesztiválon.

A Borkiállítás és Vásárt követően, szeptember 16-án, a Művészetek Palotájában a Gálakoncert műsora a nemzeti romantika legendás nagyjai előtt tiszteleg: Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán művei csendülnek fel.

Idén, a szeptember 17-i Jótékonysági Borárveréssel fejeződik be a Borfesztivál, és az árverésből befolyt pénzt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az árvízkárosultak megsegítésére fordítja.

Nyitva tartás:

Szeptember 8-9-én (szerda, csütörtök): 14-23 óráig

Szeptember 10-én (péntek): 12-23 óráig

Szeptember 11-12-én (szombat, vasárnap): 10 -23 óráig

Pénztár nyitva tartás: 22 óráig!

A Borfesztiválról minden fontos információ megtalálható a www.aborfesztival.hu weboldalon, képek letölthetők a http://www.flickr.com/photos/52975487@N02/ oldalról.