A szervezők abban bíznak, hogy a formanyomtatvány száraz kérdéseire válaszolva a vak kérdezőbiztos és a vendégek között közvetlenebb, emberibb kapcsolat alakul ki. A látó emberek kontaktusba kerülve a vak kérdezővel jobban megérthetik, milyen élni egy olyan világban, ahol nincsenek színek, a formák csak kézzel érzékelhetők, s a naplemente is csak elmondásból ismerős. Az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevétele mellett baráti hangulat, közösségi szellem létrejöttét igyekeznek segíteni a rendhagyó felméréssel.

Ugyancsak a kiállítás vak tárlatvezetői augusztus 14-én kerékpáros kalandozásra indulnak. A győri Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület tagjaiként tandem kerékpárokkal vesznek részt a Tó-vidék Fesztivál kerékpáros kincskereső kalandtúráján. Összesen 38 km-t tekernek majd a fődíjért, a kalandos túra során 7 Tisza-tó körüli település kincseket rejtő portáit látogatják meg. A portagazda házában furfangos feladatokat kell megoldaniuk: lesz trágyarakás, póniló befogása kiskocsiba és önálló kocsikázás, valamint preparált tiszai halak felismerése. Ha feladatukat jól elvégezték (vagyis a trágya jó helyen landolt, vagy a lovakat nem fordítva kötötték be), jutalmul aranytallérokat kapnak minden állomáson. A fesztivál helyszínére visszaérve tallérjaikkal részt vehetnek a kincsvásáron, majd az azt követő közös lakmározáson.

A fesztivál második napján, augusztus 15-én hasonló izgalmakba vetik magukat: ezúttal a Tisza-tavon kiépített állomásokon fognak kutakodni a kincsekért. Természetesen mentőmellénnyel felszerelkezve és látó ember kíséretében próbálnak majd megfejtést találni a nádasban rejlő feladványokra. Mindenesetre evezniük és a kincseket elhozniuk majd a vakoknak kell.

Kovács Margit, a túrák egyik résztvevője szerint emelkedett hangulatban készülnek a megmérettetésre.

A versenyekre bárki regisztrálhat a www.tovidekfesztival.hu oldalon, de szurkolókat is szeretettel várnak! Ugyanitt részletes információ található a három napos fesztivál programjáról.