A „legegyedibb hazai rendezvény” – mondják a Veszprémi Utcazene rajongói és hozzák is sorban az érveket. Egyrészt sajátos, hiszen a várost behálózva, az utcán, a kapualjakban, az udvarokon szórakoztatja a nagyérdeműt. Egyedisége az ingyenesség is: négy nap alatt több mint 150 fellépő nulla forintért igazán nagyvonalú ajánlat. És végül, de inkább elsősorban a műfaj maga, az utcazene, az utcazenészek megmérettetése teszi unikális fesztivállá a veszprémi bulit.

Azt már tudni, hogy a négy napon a várost behálózva utcazenészek versengenek majd az egymillió forint összdíjazású fődíjakért. A felhívásra a tavalyinál félszázzal több, összesen 200-at is meghaladó számú zenész jelentkezett, akik közül kerül ki majd a versengők sora.

Mostantól ismert a fesztivál megújult weboldalán, a www.utcazene.hu oldalon az is, hogy több mint félszáz hazai és nemzetközi „húzónév” is színesíti a gazdag palettát. A veszprémi színpadok egyikén köszönthetjük majd a Giulia y Los Tellarini csapatot, akit Woody Allen Vicky Cristina Barcelona című film betétdalairól ismerheti a hazai közönség, de most többet is kapunk belőlük. Jön a Filippo Clary és Max Bottini alkotta formáció, a nu-jazz-es, soul-os, funky-s, elektronikával megspékelt hangzású Gabin. A Los Aslándticos – az egyik legnépszerűbb spanyol banda – a „mestizaje” stílus egyik legreprezentatívabb képviselője a jól ismert Mano Negra, Manu Chao és Macaco bandák mellett, akik zenei befolyása vitathatatlanul érződik rajtuk. A barátokból verbuválódott csapat kezdetben egy aslandi betongyár udvarán járt össze zenélni és bulizni, most Veszprémben mutatják meg magukat. A gazdag – egyebek mellett ausztrál, francia, spanyol, osztrák, Egyesült Államok beli – nemzetközi kínálatot színesíti még a legendás New York-i acid-jazz-funk-reggae csapat a Brooklyn Funks Essentials is. És itt lesz Marcus Füreder, akit ezen a néven kevésbé, Parov Stelarként viszont minden zeneszerető ismer. És maradva még a nemzetközi vonalnál, meg kell említeni a spanyol Che Sudaka nevét is. A magyarok közt pedik a Quimby, a Vad Fruttik, az Irie Maffia, a Harcsa Veronika Quartett, a Hollywoodoo mellett ott lesz a Intim Torna Illegál, Hrutka Róbert, de lesz LGT emlékzenekar és megannyi színes-érdekes koncert.