Idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg Eger egyik legnagyobb eseményét, az Egri Bikavér Ünnepet. A háromnapos ünnep apropóját egy régi hagyomány szolgáltatja: a szőlő- és bortermelők minden évben Szent Donát napján fohászt mondanak a szőlők védőszentjéhez a jó termés reményében. Az ünnepi hangulat fokozására ilyenkor több mint 30 borászat kínálja legjobb borait, az éttermek pedig az egri gasztronómia különlegességeinek színe-javával igyekeznek tökéletes kulináris élményt nyújtani azoknak, akik szeretnék az egri bortermést együtt ünnepelni a helyi borászokkal, és kilátogatnak a Bikavér Ünnepre.

A kalóriák miatt nem kell aggódni, hiszen a talpalávalóról jobbnál jobb együttesek gondoskodnak. Az egri fiatalokból alakult Ethnofil zenekar dallamai egy jóféle cuvée-hez hasonlíthatók; a magyar népzene, a világzene, a hiphop és a modern jazz világát idézi meg egészen különleges hangulatú muzsikájuk.

Majsai Gábor, a funky és swing műfaj Emerton-díjas magyar hangjának Swing Stars produkciója vezeti fel az első nap estjét, amelyet a Hot Jazz Band ’20 -as, ’30-as, ’40-es évek,korai jazz, swing és a dixieland számai zárnak.

Az első nap legfontosabb eseménye „Eger Szőlő- és Borkultúrájáért” érem díjátadása, amelyet a 2009-es év Szőlőtermelőjének, Bortermelőjének és Borgasztronómusának osztanak ki.

Az Egri Bikavér Ünnep második napján, szombaton avatják az Egri Bikavér Legátus borlovagjait, majd a Kovács Linda Quartett jazz koncertje és a Gajdos együttes fellépése fokozza a hangulatot. Az estét Eger Bor Évének nagykövete, Herczeg Flóra fellépése zárja, aki garantáltan megmozgat minden fesztiválozót!

Vasárnap a Donát dűlőben a borászok fohászt mondanak a jó termés reményében a Szent Donát szobornál, ahol az Egri Csillagok és a Dobó Katica népdalkör lép fel. Délután a Dobó téren a három napos megmérettetés után kiderül, hogy melyik étel illetve Bikavér az Ünnep legjobbja.

Az egri fehér cuvée „Legyen egy új egri legenda névadója” pályázatának eredményhirdetésére is ekkor kerül sor. A közel 3500 beérkezett ötlet közül kiválasztják a három legfrappánsabb elnevezést! Ekkor kerül sor a Bor Éve Eger 2010 alkalmából rendezett egri belvárosi kirakatverseny eredményhirdetésére is, és hogy a legjobbak semmilyen téren se maradjanak ki, a Futball Világbajnokság johannesburgi döntőjét együtt szurkolhatjuk végig a helyszínen, fergeteges hangulatban! Felvezetőről a Jazz Steps gondoskodik.

Program (Eger, Dobó tér):

Július 09., péntek

16.00 – 24.00 Egri Bikavér Borgasztronómiai bemutató – 30 Egri Bikavér – 30 Egri étel

16.00 Az Ethnofil zenekar koncertje

17.00 FANFÁR

Ünnepi megnyitó – Habis László Eger MJV polgármestere

Díjátadások:

„Eger Szőlő- és Borkultúrájáért” érem

2009. Év Egri Szőlőtermelője

2009. Év Egri Bortermelője

2009. Év Egri Borgasztronómusa

2010. évi Egri Borvidéki Borverseny eredményhirdetés –

Különdíjak, oklevelek átadása

18.00 Majsai Swing Stars produkció

20.00 Hot Jazz Band koncert

Július 10., szombat

16.00 – 24.00 Egri Bikavér Borgasztronómiai bemutató – 30 Egri Bikavér –30 Egri étel

16.00 A Kovács Linda Quartett jazz koncertje

18.00 Az EU Borlovagrend Egri Bikavér Legátus Ünnepsége

19.00 A Gajdos együttes koncertje

21.00 Herczeg Flóra: A celofán Nap meg a papír Hold – Presser Gábor dalai

Július 11., vasárnap

14.30 Szent Donát Ünnepség Szt. Donát szobránál a Donát dűlőben

Könyörgés a jó termésért Szt. Donát közbenjárására

Az Egri Csillagok és a Dobó Katica népdalkör műsora

16.00 – 22.00 Egri Bikavér Borgasztronómiai bemutató – 30 Egri Bikavér – 30 egri étel

16.30 Az Egri Csillagok népdalkör és az Agria cigányzenekar műsora

18.00 Borünnepünk legjobb ételének – Bikavérének kihirdetése, díjátadás

Az Egri Fehér Cuvée bor névpályázatának eredményhirdetése

A Belvárosi Kereskedők Egyesülete által kiírt kirakatverseny eredményhirdetése

19.00 A Jazz Steps együttes műsora

20.30 Futball Világbajnokság döntő Johannesburg