A fesztivál 12 napja a hagyományőrző kultúra jegyében zajlik, a programok az élő népművészet (néptánc, népzene, népi játék, tárgyalkotó kézművesség) elemeit vonultatja fel, valamint a társművészetek (képzőművészet, utcaszínház) számára ad bemutatkozási lehetőséget.

Résztvevő országok:

Albánia, Azerbajdzsán, Chile, Ciprus, Costa Rica Dagesztán, Dél- Korea, Indonézia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kolumbia, Malajzia, Nagy Britannia, Olaszország, Paraguay, Portugália, Szenegál, Szerbia, Tajvan, Törökország, Venezuela, Magyarország.

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen település hívott életre egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió- Pest megye déli részének- legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága – Budai Gábor: Ráckeve, Halász László: Tököl, Szigetvári József: Százhalombatta – egyre nagyobb mértékben hangoltak össze rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 15 évben közel 150000 néző és 45 ország vett részt a fesztiválon, ebben az évben 22 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosokat családoknál helyezik el, melynek következtében szabályszerű népmozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben ki, milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni otthonában a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi tagszervezetének.

A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 15 év során. Idén 23 ország lesz jelen. A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára megmutatkozási lehetőség.

Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Kolumbiából, Mexikóból, Ghánából, Dhagesztánból, Indiából, Chiléből, Paraguayból, Kanadából, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertje a Ghymes zenekar, illetve a születésnapját és 35 éves pályafutását a Summerfesten ünneplő Sebestyén Márta jubileumi koncertje, valamint a Fellegi Klezmer Band és Balogh Kálmán fellépése. Sajátos program lesz a Mediawave Etnofilm Mozi, mely program során a Mediawave díjnyertes filmjeit mutatják be.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: a nemzetköziség, a hagyományőrzés, a multikulturális események sora, a családi programok, a sajátos csak itt megtalálható közösségi élmény, a népművészet a zene a tánc, a tárgyalkotók találkozása, a családias hangulat, a magas művészi élmény, a minőség.

Kiknek ajánlják: akiket érdekel a hagyományos kultúra, akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is. Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akik kedvelik a pezsgő éjszaki életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, altatni, tisztába tenni, mert a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak. Ajánlják fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknekk. Ajánlják helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

Turisztikai látnivalók: Régészeti Park Százhalombatta (Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma), ahol Dunántúl legnagyobb (a városnak nevet adó) vaskori halomsírmezője található, a 15 medencés strandfürdő, a csodálatos Duna part, és a „Matrica” Múzeum, amelyben nem matricákat őriznek. A Múzeum a a város római kori nevét (ejtsd: Mátrika) viseli. A gyönyörűen felújított múzeum falai között a több tíz ezeréves múlt emlékei vallanak életről és halálról. Szerb templom és ikonosztáz az Óvárosban, Makovecz templom a lakótelepen.

Szállás: komfortos, három csillagos kedves hotel

Étkezés: Kiváló pizzériák, és igazi Duna parti jóféle halászlé, halételes éttermek várják az utazókat

A rendezvény százhalombattai programelemei:

Ki játszik ilyet? – Nemzetközi gyermekjátszó a Szent István téren 2010. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától.

Táncpanoráma 2010. augusztus 16-19. – Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és csak a Konferencia Központ színháztermébe kell eljönnie az érdeklődőknek.

Népek bálja 2010. augusztus 15. – Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna a külföldi vendégekkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

Ökumenikus szertartás a Békéért 2010. augusztus 18., Szent István templom – A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. Az szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt.

Nyári karnevál 2010. augusztus 18. (kedd) – Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban. Belépés csak jelmezben!

Fesztiválmúzeum – A Barátság Művelődési Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető.

Summerfest sokadalom – Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Szent István téren.

Világzenei sátor – Minden este négy külföldi ország, valamint egy hazai zenekar zenéjével lehet megismerkedni, kellemes körülmények között élvezve a nyár esti, hamisítatlan mediterrán fő téri hangulatot.

Civilek Utcája – A százhalombattai Civilek bemutatkozása, amely harmadik alkalommal kerül megrendezésre. Célja, hogy a város lakói megismerjék a civilek munkáját és segítsék azt.

Fesztiválklub augusztus 14-21. között minden éjjel a Battafit Központban (Füredi út 15.) – Igazi fiataloknak és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét.

A rendezvény regionális programelemei:

(regionális programelem: amely mindhárom településen zajló események tekintetében kiemelt fontosságú, épp ezért együtt, egy helyen tartják a szervezők)

2010. augusztus 14., 17.00

SZÁZHALOMBATTA, Szent István tér

Főtéri sokadalom, zászlófelvonás. Menettánc a Szent István tér, Damjanich út és az Ősz utca útvonalon

2010. augusztus 14., 19.00

Városi Szabadidő Központ, Fesztiválszínpad

Köszöntünk Világ! – A XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál nyitóceremóniája

2010. augusztus 20., Tököl

15.00 Jelmezes felvonulás 22 ország részvételével

16.00 SUMMERFEST NEMZETKÖZI FOLKLÓRGÁLA

Ünnepi Szentmise és kenyérmegáldás. Este zenés tűzijáték és utcabál.

2010. augusztus 20., Ráckeve

19.00 Zenés-menettáncos Kosztümös felvonulás valamennyi ország részvételével,

20.00 Summerfest Nemzetközi Gálaműsor 20 ország részvételével

Tűzijáték.

Helyszín: Ráckeve Savoyai Kastélypark

2010. augusztus 21., 19.00

Százhalombatta, Városi Szabadidő Központ

Búcsúzunk világ! – ZÁRÓCEREMÓNIA a fesztivál valamennyi résztvevőjének szereplésével

INFO: www.summerfest.hu vagy www.battanet.hu