Nem csupán a hagyományos szórakoztató elemekkel és látnivalókkal találkozhat a közönség: a fesztivál minden programján környezetbarát megoldásokat, a mindennapi –vidéki- élet fenntarthatóbbá tételének példáit mutatják be.

A Tó-vidék Fesztivál Tanya-programjain megelevenednek a régi Tisza-tavi hagyományok, valamint a mai kor fenntarthatósági praktikái is. A 13 berendezett vendégváró portán a vidéki életmód bemutatása mellett játékos formában ismerkedhetnek meg többek közt a fenntartható építészeti megoldásokkal, a helyi termékek fogyasztásának jelentőségével, valamint a megújuló energiák használatával.

A tanyákon naponta több ízben is interaktív előadásokat hallhatnak szakmailag elismert előadóktól: Ertsey Attila, a hazai ökologikus építészet jeles hazai alakja, (az első autonóm ház alkotója), vagy Újszászi Györgyi, a magyarországi Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség elnöke.

A rendezvényen számos zöld és civil szervezet, szakmai kiállító programjain vehetnek részt. Készíthetnek például saját tervezésű vászonszatyrot a Pécsi Zöld Körrel, vagy aszalhatnak gyümölcsöket az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel. Megkóstolhatják a Gaia Biofarm reform és bio élelmiszereit, vagy megismerkedhetnek a fegyverkovácsolás művészetével.

A fesztivál fellépői között hazai hírességek találhatók meg. Fellép többek közt Kovács Kati, a Kistehén tánczenekar és az Irigy Hónaljmirigy.

Szőke András Talajmasszázs című egyszemélyes produkciójában mesél a közönségnek saját környezettudatossági tapasztalatairól.

A fesztivál különleges játékos kalandtúrákat is kínál. A szombati Tó-vidék Tekergő kerékpáros kincskereső túrán csapatokba szerveződve, kerékpárral bejárva a Tisza-tó vidékét a játékos feladatok megoldása közben aranytallérokat gyűjthetnek a résztvevők, melyet a fesztiválra visszaérkezve igazi kincsekre válthatnak.

Vasárnap az Aquavity csónakos kincskereső túra is számos izgalmat rejt: a kincseket a Tisza-tavon kiépített állomások rejtik, melyeket szintén kalandos úton lehet beszerezni.

Játékos elemek tekintetében a szervezők a kiállítókra és programadó szervezetekre is gondoltak. Szombaton, az Égigérő Játékon, földön és vízen folytatott gigászi csatában indulnak a vízibicikliből kialakított hétfejű sárkány ellen, Rózsakirálylány megmentéséért. A Tó-vidék Fesztivál alkalmával elkészítették a Tisza-tó Zöld Térképe online és nyomtatott kiadását is, mely a régió fenntarthatósággal kapcsolatos szolgáltatási helyeinek gyűjteményét tartalmazza.

A kiadvány gyakorlati segítséget ad a környezetbarát életmódra törekvőknek. A térkép segítségével könnyen megtalálhatják a helyi termelőket, javítóműhelyeket, kölcsönzőket és a házi tejet áruló pontokat is.

Minden eddigi szokástól eltérő, új szolgáltatással is találkozhatnak a Tó-vidék Fesztivál vendégei. A helyszínen végzett kérdőíves felmérést vakok fogják végezni. A szervezők abban bíznak, hogy a formanyomtatvány száraz kérdéseire válaszolva a vak kérdezőbiztos és a vendégek között kialakul egyfajta közvetlenebb, emberibb kapcsolat.

Az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevétele mellett baráti hangulat, közösségi szellem létrejöttét igyekeznek segíteni. A fesztivál és a strand (mely a fesztivál helyszínének része) ingyenesen látogatható.

A Tó-vidék Fesztivált Sarud Község Önkormányzata Európai Uniós pályázati forrásból rendezi meg. A rendezvény célja felhívni a lakosság és a Tisza-tó turisztikai régióban nyaralók figyelmét a vidéki életmód fenntarthatóságának jelentőségére.

A fesztivál részletes programja és nevezés a kalandtúrákra: www.tovidekfesztival.hu