Orbán Viktor és a román államfő sem csatlakozott a Zelenszkijnek szóló brüsszeli ovációhoz, egyikük sem tapsolta meg a csoportképre érkező ukrán elnököt. E hír kapcsán beszélgettek a Sajtóklub résztvevői az ukrán vezetés demokráciafelfogásáról és viselt dolgairól, mások mellett az ország kisebbségpolitikájáról, ahogy éveken át a magyarokat, oroszokat és más kisebbségeket vegzálták.

„Ezek volnának az európai értékek, ezt tapsikoljuk?” – tette fel a kérdést Bayer Zsolt.

Ennek kapcsán fejtette ki a véleményét Bencsik András, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője a háborúval kapcsolatban, ami aztán elindította a balliberális hisztériát. Bencsik András gondolatait szó szerint, a gondolatok csorbítása nélkül közüljük:

„Úgy éreztem, hogy egyszer már tényleg el kellene mondani, hogy én nem találkoztam olyan emberrel ebben az országban, aki ha vesz egy mély lélegzetet, akkor nem mondja azt ki, hogy igen, ő az oroszoknak drukkol. Sajnáljuk az áldozatokat, minden hozzánk érkező Ukrajnából jövő menekültet befogadunk és segítünk rajta, nem kérdezzük meg, hogy »nemzetiségedet tekintve ukrán vagy-e, orosz, magyar, esetleg román vagy cigány?«. Aki hozzánk menekül, azt befogadjuk. És magamat is ide sorolom, igen, én is az oroszoknak drukkolok, de nem azért, mert oroszpárti vagyok, hanem azért, mert (felháborít – szerk.) az az embertelen, mocskos hazugság, az a szélhámoskodás, hogy az Európai Unióban ezt a pulóveres, pólós színművészt úgy fogadják, mintha egy államférfi lenne, miközben mindnyájan tudják (a szőke nővel egyetemben, aki most a bizottság elnöke), pontosan tudják, hogy ez a szerencsétlen csak egy figurát alakít… Ukrajnát semmilyen körülmények között nem lehet befogadni az Európai Unióba, mert egy csődtömeg, és úgy nem működik, ahogy van. Semmilyen kritériumnak nem felel meg. A jogállamiság legalacsonyabb kritériumának sem felel meg. Ettől még lehet sajnálni az ukrán népet, az nem nagyon sajnált bennünket, de ettől mi még mindig lehetünk roppant empatikusak.

De ez a hazugsággépezet… kezdve azzal, hogy »orosz agresszió«… és amikor az oroszokat nyolc éven át lőtték az ukránok, az nem volt agresszió? Amikor az amerikai elnök három héttel az első orosz tank megmozdulása előtt azt mondja, hogy ha majd megmozdulnak a tankok, mi jól felrobbantjuk a gázvezetéket: az nem volt agresszió? Azt mondja az ember, hogy ez egy olyan ország (Magyarország – szerk.), ahol lehet őszintén beszélni, és úgy tűnik, hogy lassan-lassan ez Európa utolsó (ilyen) országa. Azért drukkolunk, hogy ennek a pokoli hazugsággépezetnek legyen már vége, hogy egyszer süssön ki a nap, mondjuk ki, hogy a fehér fehér, a fekete fekete. Zelenszkij egy bohóc. Az ukránoktól 2014-ben a Majdan téren elvették azt a jogot, hogy saját maguk, demokratikus eszközökkel válasszanak. Volt egy olyan kormányuk, amilyen – de azt ők választották. Azt egy puccsal (ma már tudjuk, hogy terroristák közreműködésével) megbuktatták. Azóta Ukrajna katasztrófából katasztrófába zuhan.

Én azt mondom, ha már így alakult, hogy Amerika Ukrajnát beleugrasztotta, és az oroszokat belecsábította ebbe a pokoli, ördögi történetbe, akkor legyen vége, de ne Amerika győzzön – akkor pontosítok: ne Amerika győzzön! Ne ez a mocskos, hazug, szélhámos hatalom győzzön! Nem tudom, hogy milyen lesz Oroszország azután, hogy megnyeri ezt a háborút. De Amerika ne győzzön! És Európa ébredjen már végre fel, mert miközben Európa tönkreteszi magát, még mindig lihegve nyalja Amerika fenekét. Annyira elegem van már ebből, hogy meg lehet ettől veszni!”

Hirdetés
Korábban írtuk