Akár hollywoodi forgatókönyvírók tollhegyére is kívánkozhatna annak a bankrablásnak a rejtélye, amelyet vasárnap követtek el Antwerpenben.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Amikor a rendőrség a belga város gyémántközpontjában lévő egyik bank riasztására válaszolva kivonult a helyszínre, a páncélszekrény termét zárva találta. Miután behatoltak, észlelték, hogy kirabolták a páncéltermet, mintegy 30 széfet ürítettek ki a rablók, akik minden bizonnyal a falon át vájt lyukon távoztak, amely egy alagút volt a városi csatornarendszerhez. 

A nyomozás során még nem sikerült megállapítani, hogy mekkora értékkel távoztak a rablók, a bank ügyfelei hétfőn arra vártak, hogy megtudják, az ő széfjüket is kiürítették-e az elkövetők.

„Azt vizsgáljuk, mekkora értékű volt a rablás, többet egyelőre nem mondhatunk” – közölte a rendőrség.

Annyi nyilvánvaló, hogy a rablás elkövetése éppoly vakmerő volt, mint amilyen veszélyes. Először is alagutat kellett ásni egy épületből, amely több száz méterre volt a csatornarendszertől. Majd az egy méternél keskenyebb átmérőjű csatornán keresztül – amely bármely pillanatban megtöltődhetett szennyvízzel – el kellett jutni a bankhoz. Itt egy második alagutat kellett vájni, hogy bejussanak a BNP Paribas bank széftermébe, ahol a lehető legtöbb értéket össze kellett szedni még a riasztó működésbe lépése előtt.  

Az ügyészség szerint a bank biztonsági szolgálata délután egy óra 34 perckor hívta a rendőrséget. Amikor a rendőrök megékeztek, a széfterem zárva volt, de a riasztó még szólt. Amikor sikerült kinyitni, megtalálták a padozatba vájt lyukat.

A tűzoltók segítségével átfésülték a csatornarendszert a környéken és megtalálták a második alagutat.

„Jelenleg nincs gyanúsított, akit letartóztathatnánk” – közölte az ügyészség.

A rablás magán viselte a franciaországi Nizzában 1976-ban elkövetett bakrablás jegyeit, amikor a Societe Generale bank 339 széfjét rámolta ki a „szennycsatorna banda” egy nyári hétvégén.