Fotó: ShutterStock/lev radin
Hirdetés

Az Apollo 11 Holdra szállásának 52. évfordulójára időzített űrutazás a New Shepard kereskedelmi célú működésének első útja, amelyen azt tervezik, hogy mintegy 106 kilométeres magasságba repülnek fel, több mint 16 kilométerrel magasabbra, mint Richard Branson Virgin Galactic űrhajója, amely utasaival július 11-én járt a világűr peremén.

Az űrrakéta és kapszula automatikus, nincs szükség képzett személyzetre irányításához a fedélzeten a körülbelül 10 percig tartó úton.

Branson Virgin Galactic űrrepülőgépének működéséhez két pilótára van szükség a fedélzeten.

A több mint 18 méter magas New Shepard hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak. Sebessége eléri az óránkénti 3540 kilométert.

Korábban írtuk

Utasai között van Bezos és fivére mellett a 18 éves holland Oliver Daemen, aki „jegyet váltott” az űrhajóra és Wally Funk, a 82 éves egykori pilótanő. A 18 éves Daemen és 82 éves Funk a „legfiatalabb és a legidősebb űrhajós”, aki a világűrbe tart. Funk egyike volta azoknak az amerikai pilótanőknek, akiket az amerikai űrkutatási hivatal űrhajósnak képzett ki az 1960-as évek elején, ám neme miatt soha nem repülhetett űrhajón.

A New Shepard 2015 óta 15 sikeres tesztrepülést hajtott végre utasok nélkül. Ha keddi repülése sikerrel zárul, év végéig további két űrutazást terveznek vele utasokkal.