Fotó: Siegessäule
Hirdetés

Matteo Salvini közösségi oldalán azt kérdezte, „miként lehet, hogy egyes emberek még Szűz Máriát és a szent karácsonyt sem tudják tisztelni”. Úgy vélte, „ez nem szimpatikus provokáció, hanem szégyenletes támadás”.

A Liga vezetője a német Siegessäule nevű LMBTQ-magazin címoldalára utalt, mely a transznemű Riccardo Simonettit szakállas Szűz Máriaként ábrázolta a gyermek Jézussal a karjában.

Az Európai Parlament úgynevezett LMBTQ-nagyköveteként emlegetett Riccardo Simonetti közösségi oldalán azt írta: „ha azt vesszük, hogy Jézus sem volt fehér, akkor miért is ne hihetnénk, hogy Szűz Mária meg szakállas volt?”

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni szintén közösségi oldalán azt kérdezte, hogy az LMBTQ-jogok védelmére hivatott Simonetti „valóban azt hiszi, hogy így befogadóbb Európát épít? A vallás kigúnyolása, a hívők megsértése vagy a karácsony eltörlése nem biztosítja a civil jogok védelmét.” Meloni emlékeztetett, hogy az FdI, más olasz és európai jobboldali erőkkel, december 6-tól Rómában elindította a Konzervatívok Karácsonya nevű egyhetes találkozót.

Korábban írtuk

Felszólalt a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője, Marta Fascina is, aki szerint „a politikai korrektségért zajló egyre szégyenletesebb versengés elérkezett a keresztény értékek megsértéséhez. (…) El a kezekkel a történelmünkről, el a kezekkel hitünktől.”

Antonio De Poli, a Kereszténydemokrata Unió (Udc) elnöke hangsúlyozta, hogy Szűz Mária ilyesfajta ábrázolása a hívőket sérti. Kifejtette: „a karácsonyt érő cenzúra után újabb értelmetlen kezdeményezéssel állunk szemben”.

De Poli az Európai Bizottság korábban összeállított, majd felfüggesztett új irányelveire utalt, amelyek egyebek között a karácsony kifejezést a téli szünettel, Mária nevét pedig egy másik, nem keresztény névvel akarták helyettesíteni az EU intézményes kommunikációjában.

Az AdnKronos olasz hírügynökség megkeresésére az Európai Parlament közölte, hogy nem létezik a Riccardo Simonettinek tulajdonított LMBTQ-nagyköveti cím. Ugyanakkor megerősítették, hogy az Európai Parlament együttműködik a Németországban ismert influenszerrel.