Fotó: ShutterStock (illusztráció)
Hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán kiadott libakörképében egyebek mellett kiemelte, hogy a libából készült termékek a prémiumkategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. A magyarországi libahústermelés jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben Magyarország világelső. Idén a szigorú állategészségügyi intézkedéseknek, valamint a gazdák erőfeszítéseinek köszönhetően a lúdtermékek termelése egyes területeken akár 60 százalék feletti mértékben is nőtt az előző évihez képest.

Az agrárkamara Márton-nap alkalmából kiadott közleményében kiemeli, hogy a baromfiágazat az ország legnagyobb termelési értékét produkáló állattenyésztési ágazata. A belföldön eladott húsok 50 százaléka csirke, pulyka, kacsa és liba. A szektor évente 700 ezer tonna hús előállítására képes, ebből 400 ezret a belföldi piacokon értékesítenek. A termékek 80-85 százaléka csirke, és a maradék 15 százalékon osztozik a pulyka és a víziszárnyasok. Az ágazatban több mint 2600 mezőgazdasági termelő és 100 feldolgozó vállalkozás tevékenykedik.

A magyar agrárexportban a baromfihús jelenti a harmadik legnagyobb tételt. A 300 ezer tonna export termékszerkezete jelentősen eltér a belföldi arányoktól: 40 százalékot tesz ki a pulyka és a víziszárnyasok súlya, míg a csirkehús 35 és 60 százalék között mozog.

Korábban írtuk