Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Egy kisfiú játszik a szökőkútnál a kánikulában a Szabadság téren 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt
Hirdetés

Mint írták: a délnyugati áramlással Magyarország térségébe érkező egyre melegebb, afrikai eredetű léghullámok miatt napok óta tombol a hőség a Kárpát-medencében. Kedden a délutáni órákban – a hegységek kivételével – országszerte 30 Celsius-fok felett alakultak a maximum-hőmérsékletek.

Budapesten a nappali forróság után az éjszaka sem hozott jelentős felfrissülést. Így a június 23-ára vonatkozó legmagasabb minimumhőmérséklet budapesti rekordja is megdőlt. Budapest-Lágymányos állomáson hajnalra csupán 23,8 fokig hűlt a levegő hőmérséklete, ez több mint egy fokkal múlta felül az ugyanezen a napon korábban – ugyanott – mért 22,3 fokot.

A meteorológiai szolgálat kedden azt jelezte, hogy szerdán és csütörtökön még melegebb várható. Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb hőmérséklet 31 és 38 fok között alakul. Késő este 22-27 fok várható.

Korábban írtuk

Frissítés: az országos melegrekord is megdőlt

Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt szerda délután. Az új országos rekord 37,8 Celsius-fok – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.

Mostanáig a június 23-ai budapesti melegrekord 36,1 fok volt, amelyet 2002-ben mértek. Ennél fél fokkal melegebb volt szerdán Újpesten, ahol 36,6 fokot regisztráltak.

Az eddigi országos csúcs 37,7 fok volt, amelyet szintén 2002-ben rögzítettek Sopronban. Az előzetes adatok szerint a Békés megyei Dombegyházán és a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban is melegebb volt ennél 0,1 fokkal, így az új országos napi melegrekord 37,8 fok.