„Mindenki azt hitte, hogy ezek a művek megsemmisültek” – mondta Darren Clarke, a festőművész egykori kelet-sussexi parasztházának, a ma már múzeumként működő Charlestonnak a munkatársa.

Hirdetés

A nagyrészt szeretkező alakokat ábrázoló rajzok azonban valójában titokban cseréltek gazdát újra és újra az elmúlt évtizedekben – írja a BBC hírportálja.

Clarke szerint a papírra készült 422 alkotás „Duncan Grant szexuális fantáziájának Káma Szútrája”.

A portréiról és tájképeiről híres Grant a korabeli angol írókat, értelmiségieket, filozófusokat és művészeket tömörítő Bloomsbury Group tagja volt.

Korábban írtuk


Vanessa Bell-lel, Virginia Woolf testvérével volt közös gyermeke. Számtalan szeretője közé tartozott John Maynard Keynes közgazdász és a Lytton Strachey történész , aki az unokatestvére volt.

Grant 1885-ben született, hét hónappal azelőtt, hogy a brit parlament elfogadta a homoszexualitást kriminalizáló törvényt.

„Mindegyik rajz az 1940-es és 1950-es években készült”, amikor a homoszexualitás még mindig illegális volt.

űGrant tisztában volt vele, hogy milyen veszélyt jelenthetnek ezek a művek. 1959-ben egy barátjának, a szintén művész Edward Le Basnak adta őket egy dossziéban, amelyen a „nagyon bizalmas rajzok” felirat szerepelt.

Amikor Le Bas meghalt 1966-ban, széles körben úgy vélték, hogy a képeket megsemmisítették, talán elégették őket a tartalmuk miatt.

„Nagy részüknek ez a sorsa. A rokonok elpusztítják, hogy megóvják az elhunytat vagy a család egészének hírnevét” – mondta Clarke.

Grant rajzai azonban nem semmisültek meg, és 11 évvel ezelőtt Norman Coates színházi tervezőhöz kerültek, aki az ágya alatt őrizte és néha megmutatta őket a barátainak.

Mostanra azonban úgy érezte, itt az ideje, hogy a képek a nagyközönség elé kerüljenek, ezért felajánlotta őket a Charleston-gyűjtemény számára.

„Úgy gondolom, hogy eljött az idő, a világ megváltozott. Duncan Grant régen meghalt” – mondta Coates. A festő 1978-ban hunyt el 93 évesen.

Charleston jelenleg zárva van a koronavírus-járvány miatt. A múzeum nem fogja eladni a képeket, amelyek értékét 2 millió fontra becsülik, és reméli, hogy az alkotások segíteni fogják a jövő héten induló adománygyűjtő kampányát, amellyel az újranyitáshoz szeretne pénzt szerezni.