A Bright Insight nevű YouTube-csatorna vezetője úgy gondolja, hogy rábukkant az elveszett Atlantisz nyomára – írja a Sputnik News. Jimmy Bright szerint nem az óceánok mélyén kell keresni a legendás helyszínt, hanem a Föld legnagyobb sivatagában, a Szaharában. Szerinte a város a mauritániai Richat-képződmény alatt rejtőzik, amelyet a Szahara szemének is neveznek.

Fotó: shutterstock.com

Fotó: shutterstock.com

A videó Platónt jelöli meg forrásként. A görög filozófus ugyanis Atlantisz birodalmáról azt mondta, területe Európára és Afrikára is kiterjedt: a mai Olaszországtól egészen a mai Egyiptom vidékéig. Az óriási szigetet egy természeti katasztrófa törölte el a földfelszínről, mindössze „egy nap és egy éjszaka” alatt.

Ennek egyelőre semmi köze a Richat-képződményhez, de Jimmy Bright elmondja, hogy az ifjabb Dryas elmélete mindent megmagyarázhat. Ez elmélet szerint a globális hőmérséklet jelentős változása hirtelen éghajlatváltozást és tengerszint-emelkedést eredményez.

A videóban egy másik magyarázat is elhangzik. A Richat-képződmény átmérője 23,5 kilométer, ami többé-kevésbé megegyezik a Platón-féle adattal. A filozófus 127 „stadia”-t mért. Az önjelölt kutató azonban talált még egy lehetséges bizonyítékot. Platón azt írta, hogy az ősi birodalom fővárosa koncentrikus körökből épült fel, egymással váltakozó víz- és földgyűrűkből. Ez a YouTuber szerint ráillik a sivatagi képződményre.

A Richat-képződmény elhelyezkedése. Képernyőfotó: Google Térkép

Habár a kutatók többsége úgy gondolja, hogy Platón története Atlantiszról csupán egy túlságosan kifejezőre sikerült allegória a pénzről és a hatalomról, számos összeesküvés-elmélet született a témában. A középkor óta jó páran vélik felfedezni az ősi várost a világ különböző pontjain. Általában az Atlanti-óceánt vagy a Földközi-tengert jelölik meg helyszínként. Extrémebb elméletek szerint a város a Déli-óceánban vagy a Jeges-tengerben süllyedt el.