Fánkozók, ahol már a látvány is jókedvre derít
Pampuska, csöröge, siska, herőce, lapótya, pánkó – ez a hat kifejezés tulajdonképpen egyet jelent: mind-mind a fánk egy tájnyelvben használt változata. A magyarok e közkedvelt csemegéjét gyakran készítik el a háziasszonyok kiadós levesek mellé második fogásként, farsang idején pedig még azok is megpróbálkoznak vele, akik egyébként nem tartják magukat konyhatündérnek. Cikkünkkel most azokra gondoltunk, akik úgy döntöttek, mégsem rugaszkodnak neki ennek a cseppet sem könnyű kihívásnak, viszont azonnal enyhíteni akarják ízlelőbimbóik elvonási tüneteit. Íme hazánk három kedvenc fánkozója.Akárcsak egy műalkotás
A The Box Donaut hazánk legnagyobb fánkozó-kávézó lánca, vagyis országszerte több helyen is
megkóstolhatjuk jellegzetes, négyszögletű fánkcsodáikat. A mindig friss, puha és ínycsiklandó
finomságok között találunk egészen egyszerű étcsokoládé-bevonatosat vagy fahéjas cukorba
hempergetettet, de olyat is, ami úgy néz ki, mint egy igazi műalkotás. Narancsvirágos-datolyakrémes diós
crumble-lel és kandírozott narancshéjjal, juharszirupos-pekándiós kesudiókrémes-fehércsokoládés lágy
trüffelkrémmel és roppanós kesudiós kekszes, mákkrémes-vaníliasodós, pirított kiflikarikás – hogy csak
néhányat említsünk a különlegesebbek közül. A fánkok elkészítésénél fontos szempont, hogy bár
édességről van szó, minél egészségesebb módon készüljön: a fánkokat így földimogyoró olajban sütik,
amiből kevesebbet vesz föl a tészta, a krémekbe nem tesznek ízfokozót, a lekvárból pedig kizárólag olyat
használnak, aminek magas a gyümölcs- és alacsony a cukortartalma.
Alkalomhoz illő
A Badass Coffee & Donut is azok közé tartozik, akik a fánkkészítés műfaját egy magasabb
gasztronómiai szintre emelték: ízkombinációikkal bizonyítják, hogy mennyire izgalmas és sokoldalú ez a
desszert. Édességeiket házi készítésű alapanyagok felhasználásával töltik és mázazzák, fánkstylistjaik
pedig a világ különböző tájainak gasztrohagyományait veszik alapul, amikor valami új kreációval
szeretnék meglepni a rajongókat. Teljes fánkkínálatuk ma már közel százféle kerek nyalánkságból áll,
amelyekből mindig más és más található meg a bolt hűtőpultjában. Persze az, hogy milyen finomsággal
tudjuk kényeztetni magunkat az adott héten, attól is függ, hogy éppen milyen ünnep közeleg, a készítők
ugyanis alkalomhoz illő, limitált darabszűmú ínyencségekkel is készülni szoktak, így akár szívecskealakú,
nemzetiszínű, húsvéti nyuszis, anyáknapi vagy mikulásos kerülhet a tányérunkra az év folyamán.
Ételérzékenyek Mekkája
A Láng Fánk fő profilját nem nehéz kitalálni: lángossal és fánkkal tömhetjük meg magunkat, ha elkapjuk
őket az ország valamely pontján. Merthogy fix helyük nincs, mozgóbüféről van szó. Felmerülhet a kérdés,
hogy miért érdemes nyomon követni, hogy merre járnak, aztán pedig célba venni őket, ha a közelünkben
tanyáznak éppen? Mert hagyományos magyar finomságokat készítenek, ami ritkaság, ahogy az is, hogy
mindkét csemegéből, a lángosból és a fánkból is kapható glutén- és tejmentes, valamint vegán verzió,
vagyis a speciális étrendet követők is kényeztethetik a gyomrukat.