Fotó: The Sun (képernyőfotó)

Egy angol transznemű nő bankszámláját fagyasztotta be bankja Nottinghamben, mert a telefonban férfi hangja volt, írja a The Sun.

Fotó: The Sun (képernyőfotó)

Sophia Reis férfiként született, jelenleg nőként él, azonban nemátalakító műtétje még nem volt. A Santander bankot már előző évben tájékoztatta, hogy ezentúl nem Sergio néven vezeti a számláját, és azt is tudatta velük, hogy transznemű. A bank azonban gyanakvással kezelte őt, a biztonsági ellenőrzés során is elbukott, mert „nem nőiesen beszélt”. 

A rákövetkező nap már a boltban sem tudott fizetni a kártyájával, ekkor fedezte fel, hogy a Santander letiltotta a számláját. Most azért küzd, hogy más transznemű embereket ne érhessen hasonló trauma, mert, mint mondja, bár egyáltalán nem sírós típus, a történtek miatt kisírta a szemét. 

A megalázás és szégyen, amit éreztem, borzasztó volt. Azt mondták, hogy a hangom nem passzol a profilomhoz, mert férfinak hangzik, és nem nőnek. Az egész helyzet elfogadhatatlan.

Sophia hozzátette: „Nőként dolgozom, nőnek vallom magam, és jól nézek ki nőként, de életemben először megalázva éreztem magam amiatt, aki vagyok.”

Sophia Portugáliából költözött Angliába 1997-ben, hároméves fiával. A családi körülményei miatt Portugáliában nem tudott nőként élni, de az Egyesült Királyságban biztonságban érezte magát hozzá. 

A bank később bocsánatot kért megbántott kliensétől.