Fotó: MTI/AP/Bank of England
A brit jegybank, a Bank of England által 2024. június 5-én közreadott dátumozatlan kép az új tízfontos bankjegyről, amelyeken III. Károly király portréja látható. A király arcmásával ellátott papírpénz 2024. június 5-én kerül forgalomba, a bankjegyeken a jelenlegi uralkodó portréján kívül minden más változatlan marad
Hirdetés

Az 5, 10, 20 és 50 fontos új bankókon a királyt szemből mutató portré látható, amelynek eredetije egy 2013-ban készült hivatalos fotó.

Az eddig forgalmazott angliai és walesi kibocsátású fontbankók előoldalán a 75 esztendős III. Károly király édesanyja, a 2022 szeptemberében – életének 97., uralkodásának 71. évében – elhunyt II. Erzsébet királynő portréja látható.

A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek portréja a fontbankjegyeken szerepel, a korábbi évtizedekben ugyanis nem az uralkodók képmása volt látható a papírpénzeken.

A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott fontbankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

Korábban írtuk

Az új ötfontos hátoldalán Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen az 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen, a 20 fontoson J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész, az 50-esen a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztelt Alan Turing matematikus portréja látható.

A Bank of England a nyár folyamán több árverést tart, amelyeken alacsony sorozatszámú új bankjegyekre lehet licitálni. Az ebből származó bevételeket jótékonysági célokra fordítják.

A brit jegybank közölte: a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett csak igen fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében bocsátja ki a III. Károly képmását ábrázoló új fontbankjegyeket, így a néhai királynő és a jelenlegi uralkodó portréjával ellátott bankók várhatóan hosszabb ideig egyszerre lesznek forgalomban.

A Bank of England hét évvel ezelőtt elindította a brit készpénzállomány teljes megújítását, és ma már kizárólag polimer alapanyagú bankjegyek kerülnek forgalomba. Ezek élettartama a szakértői vizsgálatok szerint két és félszeresen haladja meg a hagyományos papírbankókét.