Az aukción két 200 karáton felüli gyémánt is szerepel a kikiáltási tételek között. A The Rock elnevezésű, 228,31 karátos, nagyjából golflabdaméretű, körte alakú kő akár 30 millió dollárért (10,8 milliárd forintért) is elkelhet – közölte az aukciósház.

Hirdetés

Max Fawcett, a Christie’s genfi ékszerrészlegének vezetője kiemelte, hogy a gyémánt azért különösen értékes, mert tökéletesen szimmetrikus, és egyike az árverésre került legritkább drágaköveknek.

A The Rock egy dél-afrikai bányából származik, korábbi tulajdonosa Cartier-nyakláncként viselte. A fehér gyémánt korábbi aukciós rekordját egy 2017-ben eladott, 163,41 karátos drágakő tartotta.

A Christie’s árverésre bocsát egy 205,07 karátos sárga, párna alakú, Vöröskereszt-gyémánt nevű drágakövet is, amelynek bevételéből a genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is kap.

Korábban írtuk

Az 1901-ben Dél-Afrikában bányászott drágakövet, amelynek alján máltai kereszt látható, először 1918-ban adták el a Christie’s egyik londoni árverésén. Az akkor befolyt 10 ezer fonttal (4,4 millió forinttal) a brit Vöröskereszt Társaságot támogatták. Másodszor 1973-ban Genfben került árverésre, akkor 1,8 millió svájci frankért kelt el. A jövő heti aukción 7 és 10 millió svájci frank körüli leütési árral számolnak.

Az ICRC szóvivője elmondta: a Vöröskereszt-gyémánt eladásból származó bevétel egy részét arra fordítják, hogy tiszta vizet juttassanak a háború sújtotta térségekben élő emberekhez.