Párizsban reggel óta folyamatosan szállingózik a hó, és a hőmérő higanyszála nem emelkedett 2 Celsius fok fölé, miközben a múlt hétvégén már 20 fokot mértek napközben.

Hirdetés

A szokatlan időjárás kisebb fennakadásokat is okozott a fővárosba vezető utakon, ahol a reggeli csúcsforgalomban több mint kétszáz kilométeren alakultak ki dugók. A fővárosban azonban nem maradt meg a hó, vidéki városokból viszont sokan posztoltak havas fotókat a közösségi oldalakon.

Az országos meteorológiai szolgálat, a Météo-France az ország száz megyéje közül húszban jelzett havazást, mindenekelőtt az észak-nyugati Normandia vidékéről, valamint az ország középső és délnyugati területeiről.

A havazás és a fagy a reggeli órákban késéseket okozott a párizsi Paris-Charles-de-Gaulle repülőtéren is – jelezte a repülőtéri igazgatóság, de a helyzet délutánra már javult. Az Air France légitársaság azt közölte, hogy 30 perc és egy óra közötti késésekre kell számítani a tengerentúli járatokon. Az Orly repülőtérről azonban nem jeleztek késéseket.

Normandiában a mentőszolgálat szerint baleseteket is okozott a havazás, de nem voltak súlyos sérültjei, sem áldozatai.

A ország középső részén található Loire megyében a magasabban fekvő területeken a hóréteg vastagsága elérte a 15-20 centimétert, míg a szomszédos Haute-Loire megyében az egyik autóúton keresztbe fordult egy teherszállító jármű a síkos úton.

A Météo-France szerint tavasz elején nagyon ritka a havazás Franciaországban, s a jelenlegi időjárás egyes gazdasági ágazatokban is zavarokat okozhat.

Az előrejelzés szerint a helyzet fokozatosan javul pénteken az ország északi részén, de a Francia-középhegységben, az Alpokban és a Pireneusokban jelentős havazás várható az este folyamán.

Korábban írtuk